"Hullámcsapda" áll a rossz idő mögött

Ezt mind megszívjuk: sikerült megbolygatni a légmozgást is, egyre több katasztrófa lesz

Az extrém időjárást egy frissen felfedezett mechanizmushoz sikerült hozzákötni: a légkörben csapdába esett óriási hullámokéhoz.

Borzalmas felhők tornyosulnak a fejünk felett >>> képgaléria

2014.09.13 13:00ma.hu

A legújabb adatok elemzése kimutatta, hogy a „hullámcsapda” jelenség bizony növekvőben van, aminek egyik oka a levegő körforgásának mintáiban bekövetkező változás. A globális időjárási adatok elemzése közben a kutatók érdekes összefüggésre bukkantak.

Földünk légmozgásának egy fontos része a közép-szélességű hatalmas hullámokban nyilvánul meg, amik körbejárják bolygónkat és Rossby Hullámoknak neveztetnek. Mikor Észak felé tartanak, akkor meleg levegőt szállítanak a trópusokról Európába, Oroszországba és Észak-Amerikába. Mikor Dél felé indulnak, akkor a hideg levegőt szívják magukkal a sarkkörről.

A legújabb megfigyelések azonban azt mutatják, hogy az extrém időjárások esetén ezek a hullámok megállnak és megerősödnek. Noha egy pár meleg nap még nincsen jelentős hatással az emberekre és az ökoszisztémára, ha ezek az időszakok meghosszabbodnak, az már igen komoly következményekkel járhat.

E mögött egy finom-rezonanciás mechanizmus áll, ami csapdába ejti a hullámokat közepes szélességben és felerősíti őket” – mondta Stefan Rahmstorf, a tanulmány társszerzője. A fejlett adatelemzés felhasználásával lezajlott kutatás rámutat, hogy ha bizonyos rezonanciás feltételek teljesülnek a légkör rendellenes, lassan terjeszkedő nagyszélességű hullámokat képez, amiket általában extrém időjárási körülményeket szülnek a földön.

Fontos felfedezés, hogy ez a jelenség egyre gyakrabban fordul elő: 2000 óta közel kétszer olyan gyakran következik be, mint előtte. „A bolygónk hullámaktivitásában bekövetkező változásokra eleddig nem volt tiszta bizonyíték. De most, hogy tudjuk, mire kell figyelnünk, egyre határozottabb bizonyítékokat találtunk a változásokra."

Miért van ez? Mind a feltételezések mind a megvizsgált adatok a jelenséget a sarkkörhöz kötik. 2000 óta a sarkkör felmelegedésének üteme a duplájára nőtt. Ennek egyik oka a sarki jég nagyiramú olvadása mai miatt kevesebb napfény verődik vissza az űrbe, miközben az óceánok egyre sötétebbek és melegebbek lesznek. Természetesen a dolog mögött az üvegházhatás áll.

Ahogy a sarkköri levegő melegszik úgy csökken a különböző régiók közti hőmérsékletkülönbség, amik viszont fontos szerepet játszanak a légkörmozgásban. Az utóbbi idők extrém időjárása remek bizonyíték arra mit is teszünk Földünkkel a nyakló nélküli széndioxid-kibocsájtással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.