Nagy sallert kapunk a Naptól

Giga-napkitörés rondít bele életünkbe

Extrém napkitörés tart Földünk felé, ami akár komoly problémákat is okozhat az elektromoshálózatok, műholdak és a rádiók működésében.

2014.09.11 22:55ma.hu
Fotó: NASA

Évek óta nem érkezett ilyen méretű napkitörés bolygónk irányába, és ezt most ráadásul a Napunk közepén elhelyezkedő napfolttevékenységek váltják ki - állítja Tom Berger, a coloradói Űridőjárás Előrejelző Központtól. A napkitörések egyébként egyáltalán nem ritkák, különösen a napciklus csúcspontján, de ami a mostani kitörést veszélyessé teszi, az a Napon való elhelyezkedése és az ereje – magyarázta Berger.

„Óriási magnetikus robbanás történt a Nap felszínén” – mesélte a tudós. „Mivel pont felénk irányul, biztos, hogy a rendkívül energetizált és magnetizált plazmából nekünk is kijut, és ez megzavarhatja a Föld mágneses terét, ami akár áramkimaradásokat is okozhat”.

Azt még nem tudják előre megmondani, a szerdai napkitörés mikorra ér el hozzánk és vajon a Föld melyik oldala néz majd a Nap felé, bekapva a kozmikus pofont. A szakértők szerint akár napok is eltelhetnek addig.

Berger úgy véli: további műholdatokra van szükség a pontos információkhoz, de az biztos, hogy a kitörés első szele már meglegyintett minket, némi zavart okozva a rádióadásokban.

Egy ilyen napkitörés pozitív hozadéka, hogy hatására az Északi Fény sokkal délebbről is látható lesz.

X1.6 Solar Flare - Space.com


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.