Még mindig emeljük az óceánok szintjét

Veszélyben a Fülöp-szigetek és Ausztrália!

Jelen pillanatban a vizsgált területen az óceán szintje évente 1 centiméterrel emelkedik, ami miatt az időjárás is komoly változásokon esik át.

2014.09.13 11:30ma.hu
freedigitalphotos.com/artur84

Az emberi tevékenységek hatására további tenger-szintemelkedés várható a Csendes-óceán nyugati részén – áll az Old Dominion University és University of Colorado Boulder legfrissebb tanulmányában.

A kutatás során a tudósok igyekeztek meghatározni az évtizedes csendes-óceáni oszcillációnak (PDO) – ennek a természetesen előforduló jelenségnek – a tengerszint-emelkedésre gyakorolt hatását. A kutatók egybevetették a korábbi műholdadatokat (Topex-Poseidon és Jason műholdak) a hagyományos műszeres mérések eredményeit is.

Az eredményből a végén kivették a PDO hatásait annak érdekében, hogy megtudják, milyen mértékben befolyásolja jelenlegi szintemelkedést. „Az volt az általános elképzelés, hogy ha kivesszük az egyenletből a PDO-t, akkor megszűnik a tengerszint-emelkedés is” – mondta Benjamin Hamlington, az Old Dominion University kutatásvezetője. „De azt tapasztaltuk, hogy a Fülöp-szigetek és észak-kelet Ausztrália környékén a tenger-szintemelkedés antropogén (azaz az emberi tevékenységgel összefüggő) természetű és az oszcilláció nélkül is bekövetkezne.

A NASA klíma-modelljeivel vizsgálták továbbá a tengerszintet az óceán egyenlítő-közeli részein és arra a megállapításra jutottak, hogy a növekedés részben az emberi tevékenységek okozta felmelegedés következménye. Jelen pillanatban a vizsgált területen az óceán szintje évente 1 centiméterrel emelkedik, ami miatt az időjárás is komoly változásokon esik át.

Mikor felgyülemlik a víz, tájfunszerű viharok száguldanak végig a tenger felett, ami igen kellemetlen következményekkel jár” – mondta Hamlington. Globálisan az évi átlagos tengerszint-emelkedés nagyjából 3 milliméter, és egyes tudósok szerint a század végére ez akár egyméteres vagy még nagyobb emelkedést is hozhat az üvegházhatás okozta felmelegedés miatt.

Ha a PDO a jelenlegi meleg fázisból hidegre vált, akkor várhatóan tengerszint-emelkedéssel kell számolna Észak-Amerika nyugati partvidékén is” – állítja Robert Leben a tanulmány társszerzője. „Úgy gondolom, az elmúlt 20-30 évben éppen a PDO tartotta vissza a tenger szintjét azon a területen."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.