Karnyújtásnyira volt a kődarab

BKV-busz nagyságú aszteroida süvített el a fülünk mellett

Egy kisebb, nagyjából egy IKARUS 405-ös nagyságú kisbolygó süvített el Földünk mellett. A 2014 HL129 katalógusszámú aszteroidát későn vették észre, pedig közelebb volt hozzánk, mint a Hold.

2014.05.05 07:48ma.hu

Egy viszonylag kisebb kisbolygó száguldott el Földünk mellett a hétvégén, de a NASA szerint szerencsére nem jelentett veszélyt ránk a 2014 HL129 katalógusjelű aszteroida. Pedig szinte karnyújtásnyira suhant el: 299.338 kilométerre közelítette meg kék bolygónkat, ami kisebb távolság, mint a Föld és a Hold közötti átlag, azaz 384.402 kilométer. Ha találkozott volna velünk, hatása közel fele akkora lett volna, mint az 1945-ös hirosimai atombombának.

A száguldó követ április 28-án sikerült csak észlelniük a tudósoknak, és EDT idő szerint május 3-án 4:13-kor (0813 GMT) száguldott el a Föld mellett. A videón jól látható a 7,6 méter átmérőjű égitest pályája, a képen pedig a Földközelbe kerülő potenciálisan veszélyes aszteroidáké.

Kép: NASA


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.