Kis időre eltűnik a Regulus

Hatalmas aszteroida takar el egy ragyogó csillagot csütörtökön

Hatalmas, 73 kilométer széles aszteroida takarja el az Oroszlán csillagkép legragyogóbb csillagát csütörtökön.

2014.03.18 20:52MTI
freedigitalphotos.net

A 163 Erigone nevű kisbolygó a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaövben kering. A rövid időre eltűnő csillag a Regulus lesz. A jelenség legfeljebb 14 másodpercig tart, és közép-európai idő szerint reggel 7 órakor lesz látható - közölte a NASA kedden.

Ez az okkultáció a Regulus fényereje és a lehetséges nézőközönség nagysága miatt lesz rendkívüli. Okkultációnak azt nevezik, amikor a Földről nézve valamely égitest előtt egy másik elhalad, és a közelebbi részben vagy teljesen eltakarja a távolabbit.

Ha az időjárás megengedi, az Egyesült Államok északkeleti, illetve Kanada keleti részének lakói számára szabad szemmel is látható lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.