Kronológia

Pusztító földcsuszamlások, sárlavinák a világban

A heves esőzések okozta sárlavina több mint 2100 ember életét követelte pénteken az északkelet-afganisztáni Badahsán tartományban, Ab Barak falu térségében. Összeállítás az elmúlt évek hasonló katasztrófáiból.

2014.05.03 16:18MTI

Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása az elmúlt években, a világban pusztító, halálos áldozattal járó súlyos földcsuszamlásokról, sárlavinákról:

2010. március 1., UGANDA: Az ország keleti részében, Bududa körzetében a szakadatlan esőzés miatti sárlavina elsodort három falut, mintegy 350 ember eltűnt és legkevesebb 55-en meghaltak.

2010. április 5-8. BRAZÍLIA: Rio de Janeiróban a több napon át tartó esőzés és a nyomában lezúduló sárlavina miatt több száz ember vesztette életét az összedőlt házakban.

2010. augusztus 6-7., INDIA: Kasmír indiaiak által ellenőrzött részén, Ladak régióban a hirtelen jött özönvízszerű eső okozta árhullám és fölcsuszamlás több mint 166 ember életét követelte, 400-an eltűntek.

2010. augusztus 8., KÍNA: Az északnyugati Kanszu tartomány Csoucsü megyéjében felhőszakadás következtében egy völgyben a hatalmas földcsuszamlások, hegyomlások betemették a települések nagy részét. Legalább 1400 ember veszett oda, több százan eltűntek. A következő napokban további földcsuszamlások is voltak a térségben. (Kína egyik legsúlyosabb árvízi időszakát élte át 2010-ben.)

2010. december 5., KOLUMBIA: Az északnyugati Antioquia tartomány Bello nevű településén a hetek óta tartó esőzés miatt bekövetkezett földcsuszamlásban legalább 88-an haltak meg. (Az országot 2010-ben sorozatosan sújtották a történelmi rekordokat sorra megdöntő esőzések, amit a La Nina néven ismert természeti jelenség idézett elő.)

2011. január közepe, BRAZÍLIA: Rio de Janeiro szövetségi államban az árvizek és földcsuszamlások következtében több mint 800 ember vesztette életét. Közel 20 ezren váltak hajléktalanná, 469 ember pedig eltűnt.

2011. július 26-28., DÉL-KOERA: Súlyos esőzés, áradás zúdult a fővárosra, Szöulra és környékére, az utcákat, házakat elárasztó árvízben és földcsuszamlásban legalább 60 ember meghalt.

2012. január 25., PÁPUA-ÚJ-GUINEA: Lezúduló sárlavina két falut temetett maga alá a fővárostól, Port Moresbytől északnyugatra. Legalább negyven ember életét vesztette, húsz eltűnt.

2012. június 26., BANGLADES: Több mint száz ember, köztük számos gyermek halálát okozták földcsuszamlások, sárlavinák az ország délkeleti részén, ahol a monszuneső áradásokat idézett elő sok helyütt elvágva a közlekedési úthálózatot is.

2013. június 19-22., INDIA: Közel 14 ezer embernek nyoma veszett, és több mint 800 ember életét követelték a monszuneső okozta áradások és sárlavinák az északi államokban. Több tízezer embert mentettek ki a víz által körbezárt lakhelyéről.

2013. szeptember 14-23., MEXIKÓ: Legalább 123 halálos áldozatot követelt egy időben az ország keleti oldalán az Ingrid trópusi vihar, a csendes-óceáni partvidéken pedig a Manuel hurrikán, illetve az azokat kísérő esőzés, árvíz és földcsuszamlás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.