Földcsuszamlás után

Az eltűnt kilencven ember halott

Nem számítanak több túlélőre Washington állam hatóságai az Oso településen egy héttel ezelőtt bekövetkezett földcsuszamlás után.

2014.03.29 09:30MTI

Vagyis az eddig meg nem talált kilencven ember vélhetően halott - jelentették szombaton a hírügynökségek, amelyek szerint az előző napon tizenhétre emelkedett az azonosított holttestek száma.

Gary Haakenson, Snohomish megye közigazgatási vezetője pénteki sajtótájékoztatóján nem tudott vigasztaló hírekkel szolgálni. "Szeretnénk ébren tartani a reményt, de egy adott pillanatban be kell ismernünk, hogy a legrosszabbra kell számítanunk" - mondta a tisztségviselő.

A mintegy 200 ember részvételével folyó mentési munkálatok rendkívül nehezen haladnak, ugyanis a fatörzsekkel, háztörmelékekkel kevert sártengerben kell megtalálniuk az eltűnteket, sokszor csak emberi testek darabjaira bukkannak, ráadásul az elmúlt napokban tartósan esett és fújt a szél.

Hivatalosan eddig 25 halálos áldozatról adtak jelentést a hatóságok, az azonosított holttestek száma pénteken az addigi tizenhatról tizenhétre emelkedett, köztük van egy négyéves gyermeké is. Az azonosítatlan emberi maradványokat egyelőre kórházak bonctermeiben elemzik.

Az áldozatokról szóló pontos adatokat azért is nehéz meghatározni, mert nem tudni, hogy a 180 lakost számláló településen hányan voltak otthon a katasztrófa időpontjában. Becslések szerint kilencven személy tűnt el, felkutatásukra - kevés reménnyel - folytatják a mentési munkálatokat.

A földcsuszamlás a múlt szombaton történt a Seattle-től 100 kilométerre északra fekvő településen. Harminc házat romba döntött és más károkat is okozott. A katasztrófának súlyos sérültjei is vannak. A fölcsuszamlást az elmúlt hetek súlyos esőzései okozták. Mindössze öt túlélőt találtak, mindegyiknek súlyos állapota, kórházban kezelik őket.

Az utóbbi napokban több olyan dokumentum és geológiai tanulmány látott napvilágot, amelyből - mint a hírügynökségek írják - számítani lehetett ilyen katasztrófára, mégpedig a térség talajszerkezete miatt. A felső homokos réteg alatt ugyancsak laza a föld, annak alján viszont vastag agyagréteg található. A szakemberek szerint az esővíz rendkívül gyorsan eléri az agyagos réteget, onnan már csak oldalsó irányban képes továbbterjedni, és nagyobb vízmennyiség esetén jelentősebb földtömeget képes elmozdítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.