Kedd reggelig 14 holtestet találtak

Földcsuszamlás: rendkívüli állapot Washington államban

Rendkívüli állapotot hirdetett ki kedden a kormányzó, Jay Inslee kedden Washington államban a szombaton történt földcsuszamlás miatt, miután egyeztetett az intézkedésről Barack Obama amerikai elnökkel.

2014.03.25 19:40MTI
MTI, archív

Obama ugyancsak kedden - Mark Rutte holland miniszterelnökkel közösen tartott - hágai sajtótájékoztatóján sajnálatát fejezte ki az áldozatok és az eltűntek miatt, és arra kérte az amerikaiakat, hogy imádkozzanak a földcsuszamlás sújtotta Oso település lakosaiért.

Kedd reggelig 14 holttestet találtak a Seattle-től 100 kilométerre északra levő településen, ahol a földcsuszamlás történt. Hét sebesültet kórházban ápolnak, közülük hárman válságos állapotban vannak.

Több mint másfélszáz embert eltűntként tartanak számon, de - mint a hatóságok megjegyezték - közülük valószínűleg sokan élik megszokott életüket, csak még nem jelentkeztek. A sárlavina helyenként tíz méter vastagon borította be a települést és környékét. Több mint harminc épületet teljesen lakhatatlanná tett.

A The Seattle Times című helyi lap megjegyzi, hogy Daniel Miller amerikai geológus már 1999-ben felhívta a figyelmet a települést határoló meredek hegyoldal miatti omlásveszélyre. 2006-ban történt is egy kisebb földcsuszamlás a területen, ennek ellenére a hatóságok továbbra is kiadtak építési engedélyeket Osóban. Washington állam az Egyesült Államok északnyugati részén van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.