Világvége

Gyorsabban és jobban emelkedik a tengerek szintje

Eddig kihagyták a számításokból Grönlandot, mert stabilnak vélték a hatalmas jégtakarót. Ám miután a negyedik legmelegebb januárt mérték a világon 1880 óta, már semmi sem biztos...

2014.03.17 16:13ma.hu

A tengerek szintjének emelkedése jóval gyorsabb lesz, mint ahogyan azt eddig gondolták, köszönhetően annak, hogy a grönlandi jégtakaró északkeleti sarka rohamos léptekben olvad. Eddig ugyanis stabilnak könyvelték el, még januárban is arról számoltak be a Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézeté szakemberei, hogy jól bírja a klímaváltozást.

Az Antarktiszra mutogattak

Ők évek óta azon dolgoznak, hogy kiderítsék, mennyivel volt melegebb a 130-115 ezer évvel ezelőtti időszakban, az úgynevezett Eem-korszakban, és az milyen hatással volt a globális tengerszint emelkedésére. Ez az interglaciális (jégkorszakok közötti) meleg időszak ugyanis sokban hasonlított a maihoz. Az északnyugat-grönlandi jégminták elemzése alapján a szakemberek kimutatták, hogy az Eem-korszak kezdetén, mintegy 128 ezer évvel ezelőtt az északnyugat-grönlandi jégtakaró vastagsága a jelenleginél 200 méterrel nagyobb volt, de a meleg eemi időszakban vastagsága csökkent, és 122 ezer évvel ezelőtt már 130 méterrel "vékonyabb" volt a mostaninál. Az eemi időszak többi részében nagyjából stabil, mintegy 2400 méter vastag maradt, és ez nagyjából megfelelt a mostani jégtakaró vastagságának.

"A jó hír az, hogy grönlandi jégtakaró nem annyira érzékeny a hőmérséklet-ingadozásra, a jégolvadásra és a tengerbe áramlásra az Eem-időszakhoz hasonló meleg periódusokban, mint korábban gondoltuk" - közölte még az év elején Dorthe Dahl-Jensen kutatásvezető. Ez alapján a 4-8 méternyi tengerszint-emelkedésért, amely az interglaciális meleg korszakban végbement, az Antarktiszt tették felelőssé. De úgy tűnik, nem így van...

Elkalkulálták

A műholdfelvételeket tanulmányozva döbbentek meg a kutatók, hogy Gröndland északkeleti része, melyen a jégtakaró 16%-a fekszik, olvadásnak indult – az évtizedes megfigyelések stabil állapota ellenére. Ezért is hagyták ki, mint tényezőt, azokból a számításokból, melyekkel megpróbálták lemodellezni a várható szintemelkedést és katasztrófákat.

Az egész még 2003-ban kezdődött, mikor az átlaghoz képest jóval melegebb átlaghőmérsékletet mértek a Föld legnagyobb szigetén. Azóta az északkeleti területből 10 milliárd tonna jég olvadt bele a tengerbe. Az eredmények sokkolták a tudósokat, akik szerint Grönland bizony nagy szerepet játszik abban, milyen mértékben emelkedik meg a globális vízszint az évszázad során.

"Megcserélődtek" az égövek?

A negyedik legmelegebb januárt mérték a világon a feljegyzések kezdete, 1880 óta az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) szerint. A hivatal jelentése szerint 2002, 2003 és 2007 januárjában tapasztaltak hasonló meleget a Földön. Tehát az ezredforduló után lett egyre gyakoribb jelenség.

Idén januárban a szárazföld fölött és az óceánok felszínén 0,65 Celsius-fokkal volt magasabb a globális átlaghőmérséklet a 20. századi 12 Celsius-fokos átlagnál. A havi tájékoztató egyúttal rögzítette: ez volt a 38. egymást követő olyan január és a 347. egymást követő olyan hónap (közel 29 év), amelyben a globális átlaghőmérséklet meghaladta a 20. század átlagát. Utoljára 1976 januárjában mértek átlag alatti januári globális hőmérsékletet.
   
A világ legtöbb részén az átlagnál melegebb volt a január, a legkiugróbb melegedést Alaszkán, Kanada nyugati részén, Grönland déli részén, Oroszország középső területeinek déli részén, Mongóliában és Kína északi részén tapasztalták. Rekordmeleget mértek Brazília délkeleti részének egyes területein, valamint Afrika középső és déli régióiban.
   
Az Egyesült Államok keleti vidéke, Mexikó és Oroszország nagy része ugyanakkor januárban az átlagnál hidegebb volt, de a Föld egyetlen régiójából sem jelentettek rekordhideget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.