Ellepheti a víz

Végveszélybe került Los Angeles

Kalifornia déli részén, Amerika nyugati partjánál fekszik az Angyalok városa, kilátással a Csendes-óceánra. Ám, ha a tudósok nem tévednek, ez a kilátás egyre közelebb és közelebb kúszik...

2014.02.24 19:43ma.hu

Az Amerikai Egyesült Államok második legnagyobb városa lényeges gazdasági és kulturális központ, a világ szórakoztatóiparának egyik legfontosabb fellegvára. Los Angeles földrajzi értelemben is nagy, hiszen több mint 1200 km²-t foglal el, ám ennek jelentős része alig van 3 méterre a tengerszinttől - így 2050-re az emelkedő víz a teljes infrastruktúrát, múzeumokat, történelmi épületeket is veszélyeztetni fogja - állítja a Dél-Kaliforniai egyetem legfrissebb tanulmánya.

"Az alacsonyan fekvő területeken már most is komoly problémákat okoz az árvíz, ilyen a Venice Beach, Wilmington, vagy éppen San Pedro" - mondta Phyllis Grifman, a kutatást vezető szakember, aki szerint a jövőre történő felkészülés nélkülözhetetlen eleme az, hogy azonosítsák a már jelenleg veszélyeztetett zónákat, illetve azokat a területeket, melyeken további áradás várható.

A város már most megkezdte a felkészülést a globális klímaváltozás okozta drámai időkre: tavaly júniusban a University of California közre adta jelentését Los Angeles várható árhullámairól erre az évtizedre vonatkozóan, amely vészjósló a téli sportok és a nyári vízszint számára egyaránt.

A klímatudósok várakozásai szerint az USA délnyugati részét az évezred legnagyobb szárazsága gyötri majd, Kaliforniában már az elmúlt években példátlan aszály pusztított. De ahogy a gleccserek olvadnak és visszaszorulnak, az óceánok úgy melegednek és növekednek, melynek eredményeként az Angyalok városa a pokol és a mély kék óceán között találhatja magát. A tengerszint várhatóan 0,6-1,7 méter közötti mértékben emelkedik majd. Noha az árapály tetőzése és a viharok már így is jelentős problémát okoznak, ez a jövőben még rosszabb lesz.

A csatornákon, melyek az esővizet és a szennyvizet hivatottak elszállítani, tör be elsőként a tenger. Az árvizek és az erózió tovább koptatják a partokat, számtalan múzeum és történelmi épület válhat a természet martalékává - pedig Los Angeles az Egyesült Államok egyik legnagyobb bevándorlási központja, amely etnikailag és kulturálisan is rendkívül sokszínű, kár lenne érte...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.