Katasztrófa-övezet

Hatalmasat rengett a föld az USA-ban

Katasztrófák sorozata sújtja az Egyesült Államokat, egyik felén a hónapok óta tartó kegyetlen téli időjárás, másik felén a bozóttüzek és a szárazság teszik próbára a helyieket. Kaliforniánál pedig megmozdult a föld is.

2014.03.10 07:03ma.hu

Az elsődleges adatok szerint a Richter-skála szerinti 7-es erősségű (Mercalli-skálán 9-es) földrengés ébresztette Észak-Amerikát Kaliforniánál. A rázkódás epicentruma 131 kilométerre volt Ferndale városától, sekély mélységben (a legfrissebb adatok szerint 16,6 km). Cunami-riadót nem fújtak, viszont továbbra sincsenek hírek sérülésekről és károkról, noha a rengéseket Észak-Kaliforniától San Franciscón át Oregon állam déli részéig érezni lehetett. A rázkódást ugyanis számos utórengés követte.

Mint ismeretes, 2010-ben a Richter-skála szerinti 6,5-ös erősségű földmozgás is komoly károkat okozott: villanyvezetékek, közlekedési lámpák szakadtak le, kémények, útjelző táblák dőltek ki, legalább egy épület lakhatatlanná vált. Az alaszkai 1964-es rázkódás - mely 9,2-es erősségével a valaha mért második vagy harmadik legnagyobb földmozgás volt - pedig a teljes nyugati partvidéken katasztrófát okozott. A földrengés során 15, a nyomában keletkező, a Csendes-óceánon és helyi öblökön végigvonuló szökőárakban többen meghaltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.