Katasztrófa-övezet

Amerika teljes nyugati partján radioaktív sugárzás várható

Három évvel a japán katasztrófa után idén áprilisban éri el az amerikai partokat a fukusimai sugárzás és törmelék.

2014.03.10 08:05ma.hu

Kemény tél, aszály és földrengés - mindez egyenként is sok, ám az utóbbi időben ezekkel a természeti katasztrófákkal küzd Amerika. De adjuk a listához mostantól a sugárzást is: a 2011-es fukusimai nukleáris katasztrófa - melyet a 9-es erősségű földrengés okozta cunami váltott ki - hatása a számítások szerint áprilisra éri el a nyugati partot. Mindeközben a Fukushima Daiichi atomerőmű területén továbbra is folyamatos a szivárgás, a katasztrófa fennáll.

A tudósok szerint az USA-t elérő sugárzás szintje alacsony lesz, azonban ez nem jelenti azt, hogy veszélytelen emberre és környezetre, ezért ennek mértékét folyamatosan ellenőrizni kell.

A múlt héten már Kanadában, az Alaszkai-öbölben is kimutattak a vízben cézium-134-et, a radiokatív szennyezés elsőként Seattle térségében éri el az Észak-Amerikai kontinenst, majd fokozatosan terjed szét a nyugati partvidéken. A szakértők már most mintákat vesznek Oregonnál a vízből.

Ráadásul nem csak a sugárzás éri el Amerika partjait, hanem a hatalmas törmelékuszadék is, amely lassan vonul a Csendes-óceánon. Ez egy újabb fejezetet nyit a katasztrófák könyvében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.