Túlmelegedhet a reaktor

Újabb katasztrófa bontakozik ki Fukusimában?

Egy atomerőműben nagyon fontos a hőmérséklet mérése, ezért nagy redundanciával dolgoznak. Ám az egyik reaktorban már csak egy működik - a kilencből!

2014.02.19 19:45MTI

Tönkrement már majdnem az összes hőmérő a Fukusima-1 japán atomerőmű 2. reaktorának alsó részében - jelentette be szerdán a földrengésben és cunamiban megrongálódott erőmű üzemeltetője, a TEPCO cég.

Az eredetileg kilenc hőmérőből már csak egy működik. Az utolsó előttit munkások tették tönkre, amikor a hőmérők ellenőrzésekor rövidzárlatot okoztak - közölte a cég egyik tisztségviselője. A megmaradt egy segítségével is figyelni tudják a hőmérséklet alakulását - tette hozzá. Azt nem tudta megmondani, hogy helyre tudják-e állítani az újonnan elromlottat vagy bármelyik másikat.

A kettes számú reaktor alsó részében a hőmérők egymás után mentek tönkre a 2011 márciusi katasztrófa óta. A TEPCO korábban többször azt közölte, hogy biztonságosan alacsony hőmérsékleten tudja tartani az 1-es, 2-es és 3-as reaktorokat, amelyekben gyaníthatóan összeolvadtak a radioaktív fűtőelemek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.