A szennyezet víz szivárgását megakadályozandó

Megfagyasztják a talajt a fukusimai atomerőmű területén

Megfagyasztják a talajt Japánban, a földrengésben és cunamiban megrongálódott Fukusima-1 atomerőmű területén, hogy megakadályozzák a sugárszennyezett talajvíz elszivárgását a tengerbe.

2014.01.29 11:23MTI
MTI, archív

A munkálatok kezdetéről szerdán számolt be az üzemeltető Tepco vállalat. A 2011 márciusában történt baleset óta most a legmagasabb a radioaktív anyagok mennyisége a talajvizekben.

A január 18-án megállapított értékek szerint egyes helyeken a sugárzás mértéke meghaladja a literenkénti 2,7 millió becquerelt. A vízben erős a béta-sugárzás, amiből arra lehet következtetni, hogy stroncium-90-es sugárzó izotóp van benne - derült ki a Tepco tájékoztatásából.

A legtöbb sugárszennyezett víz a második és harmadik reaktorblokknál szivárgott el, így a munkálatok is ott kezdődtek. Előbb függőleges vájatokat alakítanak ki, a keletkezett mintegy 30 méter mély lyukakba pedig csöveket helyeznek el. Ezekbe később különleges hűtőfolyadék kerül.

A kialakított rendszer segítségével mesterségesen"örök fagyot" hoznak létre a talajban. Ennek az a célja, hogy elszigeteljék a reaktorblokkokat az atomerőműnek attól a részétől, ahol a szivárgások tapasztalhatók.

A hűtőcsövek lerakását március végére befejezik. A szakértők feltételezése szerint július végére sikerül kialakítani a megfagyasztott talajréteget.

Ezt követően kell kiszivattyúzni azt a mintegy tizenegyezer tonna sugárszennyezett vizet, amely a reaktorblokkokon kívül lévő vízelvezető-rendszerben található.

A reaktorblokkoktól úgy kívánják ezt a vizet elszigetelni, hogy mesterséges jégdugókat képeznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.