Kivételesen

Fukusima - 27 ezer kitelepített tölthetné egykori otthonában az ünnepeket

Mintegy 27 ezer, a fukusimai atomerőmű térségéből kitelepített embernek tették lehetővé, hogy kivételesen egykori otthonukban töltsék az év végi ünnepeket.

2013.12.26 00:30MTI
MTI

A lehetőséggel azonban csak kevesen élnek. Az északkelet-japáni Fukusima-1 atomerőműben súlyos üzemzavart idézett elő a 2011. március 11-én bekövetkezett hatalmas erejű földrengés és szökőár, és jelentős mennyiségű sugárzó részecske került ki a szabadba.

Emiatt 85 ezer embert kellett kitelepíteni az atomközpont környékéről. Minamiszoma, Naraha, Kavaucsi és Iitake városok vezetése a volt lakosok egy részének most megengedte, hogy a karácsonyi és az újévi ünnepek idején több napra visszatérjenek egykori otthonukba, miközben másutt továbbra is tilos a kiürített településeken éjszakázni.

Médiabeszámolók szerint azonban a kivételes hazatéréshez szükséges engedélyt december 19-ig mindössze 1700-an kérvényezték. A térség városainak egy részét nappal felkereshetik egykori lakóik, hogy takarítsák és a szennyező anyagoktól megtisztítsák házukat és környékét.

A települések azonban továbbra is lakatlanok, miután a sugárzás mértéke még nem csökkent elviselhető mértékűre és a létfontosságú közműveket sem építették még újjá. A házak nagy része pedig romba dőlt a két éve és kilenc hónapja történt katasztrófában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.