Fukusimai autópark kiszórva?

Radioaktív autók és alkatrészek is érkeztek Japánból

Még tavaly is rengeteg olyan árut fordítottak vissza a határnál, amelyek igencsak megrecsegették a radioaktív sugárzást mérő speciális műszert, a Geiger-Müller számlálót. Vajon mennyi juthatott át?

2014.01.06 09:05ma.hu

Több mint 130 használtautó belépését tagadták meg Oroszországba a tavalyi év folyamán csak Vlagyivosztoknál – köszönhetően a gondos ellenőrzésnek, miután az orosz fogyasztóvédelem, a Rospotrebnadzor továbbra is aggódik a japán atomkatasztrófa hatása, valamint a Fukusimából kiszivárgott radioaktív szennyezett víz miatt.

2013-ban csak az oroszok 165 tétel szennyezett járműipari árut fordítottak vissza a határnál, ebben voltak autók és autóalkatrészek is. A Japánból érkező szállítmányok tüzetes vizsgálata idén is folytatódik.

Természetesen, az élelmiszereket is ilyen alaposan ellenőrzik, nem csak a szigetországból érkező halakat, hanem mindent, amit a Csendes-óceánban fogtak. A Rospotrebnadzor szerint ez a komoly kontroll nem csak az alapanyagokra vonatkozik, hanem a teljes élelmiszerellátási láncra – többek között félkész és késztermékekre is.

Oroszországba, a Belarusz Köztársaságba és Kazasztánba egyébként csak olyan haláru kerülhet, amely megfelel a jelenleg előírt minőségi kritériumoknak. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem szennyezettek, hanem a hatóságok által megállapított egészségügyi határérték alatt tartalmaznak radioaktív szennyeződést. Arról nem is adott ki információt az orosz fogyasztóvédelem, hogy az ilyen szállítmányokból mennyit kellett visszaküldeniük Japánba 2013-ban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.