Hűtőtartály

Még három helyen ereszt a fukusimai betongát

Becslések szerint 1,8 tonna sugárszennyezett víz szivároghatott el a japán Fukusima-1 atomerőmű hűtővizét tároló konténerekből a köréjük emelt betongátak három, újonnan felfedezett résén át.

2013.12.23 08:46MTI
Fotó: MTI

Egy nappal korábban, szombaton a szakemberek egy másik, kisebb léket találtak a betongáton, amelyen 1,6 tonna víz folyhatott el.

Az újabb réseket két tartálycsoport külön betongátján fedezték fel az elmúlt napok esőzései nyomán - közölte a Tepco.

Az ezeken át elfolyt sugárszennyezett víz a közlés szerint nem ömölhetett a tengerbe, miután a közelben nincs vízelvezető árok.

Az atomerőműben - amelyben két és fél éve egy szökőár súlyos üzemzavart, nukleáris balesetet okozott -, az elmúlt hónapokban tucatnyi kisebb-nagyobb szivárgás történt, ezek közül a legsúlyosabb során 300 tonna radioaktív víz folyt a tengerbe. Az erőmű területén több százezer tonna - a reaktorok hűtésére használt - sugárszennyezett vizet tárol a Tepco, és a helyzet hosszú távú kezelésére még nincsenek megnyugtató és végleges tervek.

A gondok ellenére a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legutóbbi helyszíni ellenőrzését követően arról számolt be, hogy a létesítmény lebontása terén jelentős előrelépéseket értek el a közelmúltban, bár a helyzet továbbra is nagyon összetett. A fukusimai munkálatok elhúzódása miatt a hét végén a japán kormány bejelentette az erőmű lebontásának finanszírozására vonatkozó első konkrét irányelveit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.