Az igazán aLÁVAvaló

Gyorsabban törnek ki a vulkánok a "pokol országútján" át

Egy új kutatás megtalálta az okát annak, hogy miért törnek ki egyes vulkánok váratlan gyorsasággal. Felfedezték a magma felszínre jutásának közvetlen útját, a "pokol országútját", ez segíthet időben előre jelezni a kitöréseket.

2013.08.01 16:18MTI

A vulkán forró, olvadt kőzeteket, magmát lövell ki a kráteréből, amely a földmag és a földkéreg között elhelyezkedő földköpenyből származik. A vulkán alatt magmakamra képződik, és amikor a tüzes anyag nyomása elég nagy, bekövetkezik a kitörés.

A magma általában lassan jut a kamrába, és hosszú ideig egyfajta közbülső állomáson tartózkodik, sok kilométerrel a vulkán alatt. A Nature tudományos folyóirat legújabb számában megjelent tanulmány szerzői azonban abból indultak ki, hogy léteznek közvetlen utak is, amelyeken át a földköpeny magmája a földkérgen keresztül egyenesen a magmakamrába tud feljutni. Így a vulkán különlegesen rövid idő, pár hónap alatt nyomás alá kerülhet.

A New York-i Columbia Egyetem kutatóinak Philipp Ruprecht vezette csoportja a Costa Rica-i Irazu vulkán 1963 és 1965 közötti működését elemezte. Az Irazu - vulkanikus kőzetben megjelenő - olivin kristályaiban nikkelmaradványokra bukkantak. Ez az elem a földköpenyben fordul elő, és a kutatók szerint felszíni megjelenése arra utal, hogy a magma rendkívül gyorsan emelkedett föl. Ha lassabb lett volna, a nikkel elolvad, és teljesen összekeveredik a kristállyal.

Számításaik szerint a magma néhány hónap alatt tette meg földkérgen át vezető 35 kilométeres utat.

"Biztos, hogy létezik egy csatorna, amely a földköpenyt a magmakamrával összeköti. Ezt neveztük el a pokol országútjának" - magyarázta Terry Plank geokémikus.

Nikkelmaradványokat találtak az olivin kristályokban mexikói, szibériai és északnyugat-amerikai vulkánok környezetében is.

A kutatás eredményei megmagyarázzák, miért regisztrálnak a szeizmológusok időnként rejtélyes, 20-30 kilométeres mélységben lezajló földmozgásokat néhány hónappal az erős vulkánkitörések előtt. A földrengés azt jelezheti, hogy a magma utat tört magának a föld alatti csatornán keresztül. Két esetre is utaltak a tudósok, az 1991-es, Fülöp-szigeteki Pinatubo és a 2010-es izlandi Eyjafjöll kitörésére.

Az új felfedezés fényében a vulkánkutatóknak a föl mélyében jelzett rengésekre kell odafigyelniük, mert ez nem hetekkel vagy napokkal, hanem már hónapokkal korábban előre jelezheti a kitörést. Életeket lehet így megmenteni, és a károkat is csökkenthetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.