Ecuador

Készültséget rendeltek el a Tungurahua vulkán környékén - videóval

A fővárostól, Quitótól mintegy 135 kilométerre délre található, több mint ötezer méter magas vulkán Chimborazo tartományban fekszik. Ez a tűzhányó a legaktívabb a latin-amerikai országban.

2013.07.15 07:44MTI
Forrás: youtube.com

A vulkán kitörésétől tartva készültséget rendeltek el vasárnap az Ecuador középső részén elhelyezkedő Tungurahua környékén.

A turisták által kedvelt régióban fekvő tűzhányó lávát és hamut lövell ki magából, amit heves robbanások kísérnek - közölte a helyi földtani intézet.

A fővárostól, Quitótól mintegy 135 kilométerre délre található, több mint ötezer méter magas vulkán Chimborazo tartományban fekszik. Ez a tűzhányó a legaktívabb a latin-amerikai országban.

A katasztrófavédelem most narancsszínű riasztást adott ki. Ez az utolsó előtti szint a legmagasabb készültséget jelentő vörös előtt, amikor megelőző intézkedésként már ki kell menekíteni a környéken élőket.

A hatóságok adatai szerint a vulkán közelében fekvő Banos településre évente egymillió turista érkezik, 40 százalékuk külföldi. A vulkán, amely kecsua indiánok nyelvén tüzes torkot jelent, 1999 óta újra aktív. Hét évvel ezelőtt hatan vesztették életüket erősebb kitörései következtében. Három évvel ezelőtt, 2010-ben pedig a hatóságok vörös riasztást rendeltek el és kimenekítették a lakosokat, valamint a turistákat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.