Hamut és gőzt lövelt a magasba

Kitört egy vulkán a Fülöp-szigeteken - külföldi turisták haltak meg

Meghalt egy turistacsoport négy tagja, köztük három német a Fülöp-szigetek legaktívabb vulkánján kedden a tűzhányó egy kisebb kitörése miatt.

2013.05.07 10:03MTI

Egy húsztagú turistacsoport éppen megmászta a Luzon szigetén lévő Mayon vulkánt, amikor reggel nyolc óra körül hamut és gőzt lövellt a magasba – mondta el Joey Salceda, az érintett Albay tartomány kormányzója.
   
A balesetben egy helyi túravezető és három német turista vesztette életét. Az első hírek szerint leomló kövek temették maguk alá őket.
   
A kitöréskor hét másik ember megsérült, köztük egy bécsi nő, aki a németekkel együtt mászott és négy thaiföldi.
   
Egy helyi túraszervező, Marti Calleja elmondta: semmi nem utalt arra, hogy kitörés várható. A májustól augusztusig tartó főszezonban háromszáz és ezer között van az ideérkező hegymászók száma - tette hozzá Calleja.
   
A katasztrófavédelmi hatóságok felszólították a környék lakosait, hogy legalább 6 kilométeres körzetben kerüljék el a vulkánt. A vulkanológusok közölték, hogy a következő napokban folyamatosan figyelik a tűzhányó működését, és azonnal jelzik, ha emelni kell a készültségi szintet. A Fülöp-szigetek Szeizmológiai és Vulkanológiai Intézetének vezetője, Renato Solidum szerint várhatóan nem lesz szükség a hegy körül élők kitelepítésére. Mint elmondta, a 73 másodpercig tartó, minimális erejű kitörést valószínűleg a felgyülemlett gőz okozta.
   
A fővárostól, Manilától mintegy 330 kilométerre délkeletre található Mayon a feljegyzések szerint az elmúlt négy évszázadban több mint ötvenszer tört ki. A 2500 méter magas tűzhányó 1814-ben 1200 ember halálát okozta, és egy egész várost temetett be forró vulkáni iszappal. A vulkán legutóbb 2009-ben lépett működésbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.