13 éve rázkódott utoljára

Világvége? Szokatlan geológiai esemény Törökországban

Rendkívüli esetek történtek már ma világszerte, pont akkor, mikor a Föld nagy része már hetek óta világvége lázban ég. Vajon véletlen?

2012.12.20 21:49ma.hu

Komoly esély van arra, hogy Törökország Mugla tartományában Marmaris közelében vulkán törjön ki, jelentették csütörtökön a Maltepe Egyetem tudósai.

A tizenkét tudós hónapok óta végzett megfigyeléseket a Földközi-tenger partvidékén és arra a következtetésre jutottak, hogy víz alatti vulkánkitörésekre illetve több földrengésre is lehet számítani. Huszonöt méteres mélységben egy krátert is találtak.

Törökország szeizmikusan aktív zónában fekszik. A legnagyobb földrengés az országban a Marmara-tengeren történt 1999-ben. A 7,4-es erősségű rázkódás közel 18.000 halálos áldozatot szedett.


A szokásoshoz képest rendkívül sok eseményt rögzített a Vészhelyzeti és Katasztrófa Információs Szolgálat rendszere. Texas északi részén 36.000 háztartás és üzleti egység maradt áram nélkül az extrém időjárás miatt. Izraelben ugyancsak tombol az ítéletidő, heves esőzések, hó, köd és viharos szél tépi az országot, az előrejelzések szerint a helyzet pénteken tovább romlik.

Özönvízszerű áradással küzdenek Anglia egyes területein és Sri Lankán is, Nepálban erdőtüzekkel birkóznak a helyi erők, illetve a madárinfluenza is rájuk szabadult. Svédországban tömegek kaptak ételmérgezést, az Egyesült Királyságban anthraxszal fertőzött heroin szedi áldozatait.

Ausztráliában botulizmus tombol, mely egy ritka, de veszélyes bénulásos betegség. A botulotoxin nevű idegméreg okozza, amelyet a Clostridium botulinum nevű baktérium termel. A botulin a legmérgezőbb ismert toxin. Blokkolja az idegrendszert, a légzési- és a mozgatóizmok bénulását okozza.

Oroszországban abnormális a hideg, már több mint húszan meghaltak a brutális fagy miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.