Most lesz csak nagyon rossz?

MSZP: elbocsátásokra és bércsökkenésre számíthatnak a pedagógusok

Az MSZP szerint a kormány az elmúlt egy évben teljesen elfelejtette a pedagógusokat, akik a jövőben elbocsátásokra és bércsökkenésre számíthatnak.

2011.06.05 17:26MTI

Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja vasárnap Budapesten, a pedagógusnapon tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a kabinet a következő évekre 30 ezres létszámleépítést tervez az oktatás területén, az állásukat megtartó pedagógusok pedig óraszámemeléssel, illetve túlóra-, szakkör- és helyettesítési pótlékuk megvonásával számolhatnak.

Az ellenzéki politikus kifogásolta, hogy a kormány az oktatás területén tervezett változtatásokról nem kérdezte meg a pedagógusokat, a szakszervezetekkel történő érdekegyeztetés helyett pedig csak az igazgatókkal levelezik.


A képviselő szerint jelenleg úgy zárnak be iskolákat, hogy közben nem mérlegelik az intézményben tanuló diákok számát, illetve az oktatás színvonala sem számít.

Megjegyezte továbbá, hogy az iskolák egyházi fenntartásba adása sem jelent jó megoldást, hiszen az sértheti a gyermekek, illetve a szülők világnézeti semlegességre vonatkozó alkotmányos jogát.

A politikus bírálta a tankötelezettség 16 évre való csökkentését is, mivel azzal - szerinte - a kormány egyszerre mond le a "nyomorúságos helyzetben élő" gyermekek és szüleik életéről, hiszen a felnőttképzés forrásainak megvonásával a szakmanélkülieknek mára semmi esélye sem maradt a boldogulásra.

Hozzátette: az oktatási rendszer minősége hosszú távon befolyásolhatja a gazdaság állapotát, a megfelelő tudás nélkül ugyanis nem lehet megtalálni a válságból kivezető utat.

Kunhalmi Ágnes a pedagógusnapon köszönetet mondott minden, az "oktatás környékén" dolgozónak a munkájáért, egyúttal arra kérte őket, tartsanak ki addig, amíg nem jön létre egy új szocialista kormány, amely "ismét a legmagasabb szinten kezeli az oktatás ügyét".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.