A főpolgármester nem szeretne "iskolabezáró" lenni

Tarlós: összevonásokkal járhat, ha a kerületek iskolákat adnak át a fővárosnak

Tarlós István főpolgármester arra kérte a kerületek vezetőit, hogy fontolják meg, átadják-e iskoláikat a fővárosi önkormányzat üzemeltetésébe, mert Budapest nem képes tucatszám átvenni az intézményeket, ezért összevonásra kényszerülhet.

2011.05.20 14:36MTI

A főpolgármester pénteken, egy más témában tartott sajtótájékoztatón azt mondta: már kerületi polgármesterként sem tartozott az "iskolabezárók" közé, most sem szeretne ilyet tenni. Mint fogalmazott, sok múlik azon, hogy a kerületek hogyan döntenek saját oktatási intézményük további működtetéséről.
   
A városvezető azt javasolja a kerületi polgármestereknek, hogy gondolják át, megpróbálják-e átadni az iskolákat a fővárosi önkormányzat üzemeltetésébe – amit egyébként Budapest nem utasíthat vissza – vagy továbbra is kerületi szinten kezelik az ügyet.
   
Tarlós István elmondta: ha látszik, hogy hány kerület hány iskoláját kell átvennie a fővárosnak, akkor fog tudni beszélni a folytatásról, de Budapest jelenlegi pénzügyi helyzete intézmény-összevonásokat kényszeríthet ki, mert tucatszám nem tud iskolákat működtetni a főváros.
   
Németh Szilárd, a XXI. kerület polgármestere a téma kapcsán elmondta: Csepelen nem volt és nem is lesz iskolabezárás. Egy intézmény, a II. Rákóczi Ferenc Iskola szűnik meg, amely kizárólag telephelyként működött, a bezárásról pedig három évvel ezelőtt született döntés – tette hozzá.
   
A legutóbb egyébként kedden döntöttek iskolabezárásról a fővárosban: a VII. kerület képviselő-testülete a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium bezárásáról rendkívüli ülésen szavazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.