Nyitott és átlátható lesz

Az IMF június végéig rendezné Strauss-Kahn utódlását

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétfőtől várja tagországaitól a személyi javaslatokat a lemondott Dominique Strauss-Kahn posztjára egészen június 10-ig, s reményei szerint a következő hónap végéig megválaszthatja a nemzetközi hitelintézmény új vezérigazgatóját.

2011.05.21 08:58MTI



Sakur Salan, az IMF 24 tagú vezető testületének, a Végrehajtó Tanácsnak a rangidős tagja - Egyiptom és a közel-keleti országok képviselője a testületben - arról tájékoztatott Washingtonban pénteken, hogy egyetértésre jutottak a kiválasztási folyamat rendjéről, amely szerinte "nyitott és átlátható" lesz. A szűkített listából a tanács konszenzussal választja majd meg az új vezérigazgatót - mondta.

Az IMF pénteki közleménye szerint május 23-tól várják a személyi javaslatokat, a jelölési folyamat június 10-vel zárul, s a valutaalap új főnökét várhatóan június végéig megválasztják.

Az IMF eddigi vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn csütörtökön mondott le, miután az előző hétvégén a New York-i rendőrség szexuális bűncselekmény gyanújával - egy szállodai szobalány zaklatása miatt - letartóztatta és vádat is emeltek ellene.

Az új vezérigazgató kiválasztásáig az IMF vezető testületének döntése értelmében az amerikai vezérigazgató-helyettes, John Lipsky vezeti az intézményt.

A Wall Street Journal szerint utódként az IMF élére Christine Lagarde francia pénzügyminiszter a legesélyesebb, ha az igazgatótanács követi a hagyományt, amely szerint az IMF vezetője európai (a Világbanké pedig amerikai). A húszak csoportja (G20) azonban nemrég nyílt kiválasztási eljárásban egyezett meg, így lehetséges más jelölt is a felzárkózó gazdaságú országok csoportjából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.