A GDP 36,7 százalékát tette ki

Újabb történelmi csúcson a román államadósság

A román pénzügyminisztérium közölte: újabb történelmi csúcsot ért el a román államadósság, amely március végén a bruttó össztermék (GDP) 36,7 százalékát tette ki.

2011.05.19 17:01MTI

A szaktárca által közölt adatok szerint az idei első negyedévben 5 milliárd lejjel (1,22 milliárd euró) nőtt az államadósság, így március végén elérte a 198,9 milliárd lejt (48 milliárd euró).
   
A Ziarul Financiar című román gazdasági-pénzügyi napilap szerint februárban és márciusban gyorsult fel ismét az államadósság növekedése, miután januárban csökkent.

Elemzők szerint a román államadósság szerkezete kedvezőtlen, ugyanis szerintük túl nagy arányt képviselnek az egy évnél rövidebb lejáratú kölcsönök. Elemezők szerint ugyanakkor Romániának nem kell aggódnia, amíg az államadósságot a GDP-arányos 40 százalék alatti szinten tudják tartani.
   
A Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és a Világbank által nyújtott nemzetközi hitelcsomag révén kapott kölcsön a román államadósság csaknem 40 százalékát teszi ki.
   
A korábban alacsony szinten lévő román államadósság gyors ütemben nőtt tavaly, 2010-ben havonta egymilliárd euróval emelkedett.
   
Románia 2009-ben kötötte meg az IMF szervezésében a két éves, csaknem 20 milliárd euró készenléti hitelmegállapodást, amelyet az idén elővigyázatossági hitelszerződés vált fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.