Egy hónap alatt 0,66 százalékkal nőttek az árak

Harminckét havi csúcson a román infláció

A román statisztikai hivatal, az INS közölte: Romániában a fogyasztói árak áprilisban egy hónap alatt 0,66 százalékkal nőttek, így éves szinten 8,34 százalékra emelkedett a fogyasztói árindex, ez a mutató 2008 júliusa óta tapasztalt legmagasabb értéke.

2011.05.10 13:38MTI

Elemzők 0,6 százalékos havi és 8,2 százalékos éves inflációra számítottak a márciusi 8,01 százalékos éves árdrágulást követően.
   
A hivatal tájékoztatása szerint az élelmiszerárak 0,9 százalékkal emelkedtek az év negyedik hónapjában, miközben a szolgáltatásipari szektorban 0,4 százalékos árcsökkenés volt.
   
Az európai összevetésre alkalmas harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves szinten 7,2 százalékra nőtt áprilisban az előző havi 6,8 százalékról.
   
A román központi bank 2011. év végi inflációs célja 3 százalék plusz-mínusz 1 százalékpont. A jegybank korábban az energia- és élelmiszerárak drágulására hivatkozva 5,1 százalékra emelte év végi inflációs előrejelzését az azt megelőző 3,6 százalékról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.