Strauss-Kahn idő előtt távozhat

FT: van esély felzárkózó térségi utód kinevezésére

A Financial Times értékelésében, amely szerint "nincs hiány" hiteles és lehetséges felzárkózó térségi jelöltekből, azt írta: a felzárkózó piaci országok kormányai "különösen neheztelnének", ha a szexuális bűncselekménnyel vádolt Dominique Strauss-Kahn esetleges idő előtti távozása után ismét európai vezérigazgató kerülne a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élére.

2011.05.16 11:41MTI

A londoni gazdasági napilap megemlíti Kemal Dervist, aki török pénzügyminiszterként - az IMF mentőprogramjának segítségével - "elkormányozta országát a szuverén csődtől" 2000-2001-ben, jelenleg pedig a washingtoni Brookings Institution világgazdasági programjának igazgatója.
   
Dervis az ENSZ Fejlesztési Programjának vezetőjeként adminisztratív tapasztalatokat is szerzett. Valószínűtlen azonban, hogy a jelenlegi török kormány támogatná őt, és ez hátrány - írta a Financial Times.
   
A lap idézi Simon Johnsont, az IMF egykori főközgazdászát, aki szerint Dervis "nagyon jó jelölt lenne - rajta van a dolgokon, és (szakmai) múltja erőteljes".
   
Johnson szerint ugyancsak hiteles jelölt lenne Agustin Carstens, a mexikói jegybank kormányzója, az IMF volt vezérigazgató-helyettese.
   
A Financial Times a lehetséges jelöltek között említi Stanley Fischert, az izraeli központi bank vezetőjét, aki korábban szintén az IMF vezérigazgató-helyettese - emellett a Világbank alelnöke és főközgazdásza is - volt.
   
A tisztségért versenybe szállók mezőnyében lehet Trevor Manuel egykori dél-afrikai pénzügyminiszter, aki az IMF jövőjével foglalkozó bizottságot is vezette, valamint Montek Singh Ahluwalia, az indiai tervbizottság alelnöke, az IMF független értékelő irodájának volt vezetője - írta a hétfői Financial Times.
   
A lap szerint jóllehet a kimenetel bizonytalan, annak valószínűsége azonban, hogy a Nemzetközi Valutaalap élére ezúttal fejlődő térségbeli jelölt kerül, most nagyobb, mint az IMF eddigi történetében valaha. Simon Johnson volt IMF-főközgazdász kijelentette a Financial Timesnak, hogy a felzárkózó térségi országok hosszú ideje várnak, és most úgy érezhetik, hogy megkapták az esélyt az IMF vezetői tisztségére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.