Beszólt az IMF

Strauss-Kahn óva intett az árfolyamháborútól

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója Washingtonban arra intette a világ pénzügyminisztereit, hogy ne használják fegyverként az árfolyam-politikájukat.

2010.10.09 08:45MTI

Dominique Strauss-Kahn felhívta az IMF és a Világbank kétnapos őszi közgyűlésére 187 országból összegyűlt kormányzati gazdasági vezetők figyelmét, hogy a világgazdaság még mindig azzal küszködik, hogy kiemelkedjen a második világháború befejezése óta bekövetkezett legsúlyosabb válságából, és hogy a jövő még mindig nagyon bizonytalan.

Megismételte azt a csütörtökön elhangzott megállapítását, hogy a növekedés visszatért, de az még mindig törékeny és egyenetlen.


A vezérigazgató különösen veszélyesnek ítélte azt a lehetőséget, hogy megszűnik az országok közötti együttműködés és hogy árfolyamháború robban ki közöttük.

Az Obama-kormányzat az elmúlt napokban megpróbált fokozott nyomást gyakorolni Kínára annak érdekében, hogy az emelje a renminbi árfolyamát a dollárral szemben.

A közelmúltban több ország, egyebek között Japán, Brazília és Dél-Korea hozott a valutáját gyöngítő intézkedéseket az export fellendítése érdekében.

Strauss-Kahn szerint súlyos hiba volna, ha az országok az árfolyamok leszorításával ösztönöznék a kivitelt. Mint mondta, az együttműködés hiánya akadályozza a világgazdaság talpra állását és a munkakelyteremtést. Rámutatott, hogy 2007, vagyis a recesszió kezdet óta 30 millió állás szűnt meg a világon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.