Lengyelországot továbbra is sérülékenynek ítéli

Az IMF a vártnál erősebb lengyel GDP-növekedést valószínűsít

Az erős belső kereslet nyomán a korábban vártnál nagyobb lengyel gazdasági növekedést valószínűsít a Nemzetközi Valutaalap (IMF), megjegyezve, hogy Lengyelországot továbbra is sérülékenynek ítéli az olajárak globális alakulása, valamint az európai szuverén adósságválság miatt.

2011.05.12 18:46MTI

Éves gazdaságpolitikai konzultációját záró nyilatkozatában az IMF sürgeti Varsót a továbbra is jelentős államháztartási hiány csökkentésére.
   
A lengyel reál-GDP-t a szervezet az idén 4, jövőre 3,8 százalékkal várja nőni, a korábban várt idei 3,8 és jövő évi 3,6 százalék helyett. A
növekedés motorjait elsősorban a magánfogyasztás tartós növekedésében, az EU által jelentős mértékben finanszírozott állami beruházásokban és a magánberuházások felfutásában látja.
   
Az IMF jelenlegi becslése szerint az idén 5,6, jövőre 3,6 százalékra csökken a GDP-arányos lengyel államháztartási hiány, amely a tavalyi év végén még 7,9 százalékon állt.
   
Varsó az Európai Bizottságnak korábban arra tett ígéretet, hogy államháztartási hiányát már 2012-re a GDP-arányos 3 százalékos hiányküszöb alá csökkenti, de elemzők ennek teljesülését nem tartják valószínűnek, különösen az októberi választásra tekintettel, amely a kiadáscsökkentést, illetve az adóemelést politikailag megnehezíti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.