A magyar gazdaság kezd felzárkózni

Londoni elemzők: a kötvénykibocsátások után nincs szükség az IMF-re

Londoni felzárkózó piaci elemzők pénteki helyzetértékelésükben úgy vélekedtek: Magyarországnak a kötvénykibocsátások sikere után nincs szüksége a Nemzetközi Valutaalap (IMF) finanszírozására.

2011.05.06 17:39MTI

A Commerzbank londoni részlegének pénteki elemzése szerint a piaci figyelem egyre inkább a magyar gazdaság ciklikus teljesítményére irányul, és ez most már kezd felzárkózni a térségbeli gazdaságokéhoz.
   
Ezt a folyamatot két tényező erősíti: az ÁKK végrehajtotta egész évi külső hitelfelvételi programját - a mostani eurókibocsátást ötszörösen túljegyezték -, és a forint erős maradt, most hozzávetőleg 5 százalékkal erősebb az euróhoz képest, mint a tavalyi év végén - áll az elemzésben.
   
A Commerzbank londoni szakértői szerint azzal, hogy további egy évig nincs szükség devizahitel-felvételre, a piac szempontjából megszűnt egy kulcsfontosságú sebezhetőségi tényező, vagyis az önfinanszírozási képességgel kapcsolatos aggály.
   
A legutóbbi euró- és dollárkötvény-kibocsátások során megmutatkozott kereslet "egyértelművé tette", hogy belátható ideig "nem lesz szükség az IMF-re" - állapították meg a Commerzbank londoni elemzői.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.