A stratégiáknak kohézióban kell lenniük

Ángyán József: a vidékstratégia világos jövőképen alapul

Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán a Fenntartható Fejlődés Tanácsának ülésén a Parlamentben hangsúlyozta: határozott jövőkép nélkül elképzelhetetlen a fejlődés, ezért a kormány 10 éves vidékstratégiája világos jövőképen, egy modern mezőgazdaság és élhető vidék kialakításán alapul.

2011.05.04 17:12MTI

Az államtitkár az agrárium problémáiért többek között a jövőkép, a hosszú távú agrárstratégia hiányát okolta. Hangsúlyozta: ha a fő irányokról egyetértés alakul ki a társadalmi egyeztetés során és a parlament elfogadja a dokumentumot, annak mentén a kulcsterületeken nemzeti stratégiai programok indulhatnának, amelyekhez a költségvetés szerkezete is idomulna.
    
A bemutatott koncepció iránya elnyerte a tanács tagjainak tetszését, a felszólalók a jövőképet, a célokat támogatandónak nevezték, több kérdéskört azonban hiányosnak tartottak, és úgy vélték, hogy számos, a mezőgazdaságban meglévő feszültséget nem old fel a koncepció.
   
Az államtitkár felsorolt néhány, a koncepcióban hangsúlyos célt, például a szövetkezések erősítését, a természeti erőforrások megőrzését, megóvását, a nemzeti erőforrások felhasználását a közjó érdekében, a munkahelyek megőrzését, illetve a vidék megtartó erejének növelését. 
   
A szakszervezetek nevében a vitához hozzászóló Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke (SZEF) arra hívta fel a figyelmet, hogy a stratégiáknak kohézióban kell lenniük, az ehhez szükséges taktikát is ki kell dolgozni és biztosítani kell, hogy nem csak egy politikai ciklus alatt érvényesülnek.
   
Jó külföldi példának nevezte a családi gazdaságok működését, de úgy vélte Magyarországon ehhez hiányzik az örökölt tudás. Az egyik legfontosabb alapfeltételnek pedig a magyar vidéki úthálózat reorganizációját nevezte, illetve a jó közúthoz kötődő közösségi közlekedést.
   
Jávor Benedek (LMP) hiányolta a környezeti stratégiát a koncepcióból. Úgy vélte a stratégiának hangsúlyosan kell foglalkoznia az energiakérdéssel, a termeléssel és felhasználással. Hangsúlyozta például, hogy a mezőgazdaságban jelentősen csökkenteni kellene a szén-dioxid-kibocsátást. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az értékes mezőgazdasági területek átminősítését, beépítését sem állítja meg a stratégia, noha a termőföld megőrzése alapvető cél kell hogy legyen. Támogathatónak és előremutatónak nevezte a koncepciót, megjegyezve, hogy ez önmagában nem garancia a sikerre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.