Átalakítások az agráriumban

A mezőgazdaságot segítő bankot hozna létre a kormány

Speciálisan a mezőgazdaságot segítő bankot hozna létre a kormány - jelentette be Font Sándor, a parlamenti szakbizottság elnöke. Az agrárpolitikus úgy véli, hogy át kellene alakítani az agrárium biztosítási és finanszírozási rendszerét is, mert a jelenlegi szisztéma nem mindenben megfelelő.

2010.06.22 08:05MR1- Kossuth / fotó: MTI

Egy állami gondoskodású agrobank a kétséges időszakokban megoldást nyújt a gazdálkodóknak – ezzel indokolta a kormány szándékát Font Sándor fideszes politikus a Duna Televízió reggeli műsorában.

A politikust és a kormány illetékesét eddig nem értük el, így a pontos részleteket egyelőre nem tudjuk. Az interjúba azt mondta: az agrobanknak a traumás években van igazán jelentősége, mikor az állami többségű bank nem hagyja tönkremenni a gazdálkodót. Beszélt arról is, legkevesebb százmilliárdos kár keletkezett a mezőgazdaságban, ezért át kell alakítani a kárenyhítési alapot.

Gőgös Zoltán MSZP-s agrárpolitikus szerint az egyetlen szektort finanszírozó bank túl kockázatos. Volt már itthon ilyen, de nem működött – mondta Gőgös Zoltán. Ráadásul szerinte túl nagy mozgástere nem is lehet, mert nem nagyon térhet el a piaci alapú hitelezéstől. Gőgös Zoltán azt mondta: ha a kormány megfelelő konstrukciót talál ki, ők nem ellenzik majd. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének gazdaságpolitikai titkára azt mondja: mielőbb szükség lenne egy ilyen agrobankra, amely kedvezményes kamattal, kamatdíj támogatással tudna kölcsönt adni.

Magyar György szerint a gazdasági válság miatt lehet kedvezményes hitelkonstrukciót adni, de ezek behatároltak, és nem is segítik jelentősen a termelőket. A viharkárok miatt több javaslatot is kapott a kormány.

A biztosítottakat és pénzintézeti ügyfeleket tömörítő érdekvédő szervezet vezetője azt vetette fel: a kormány adjon biztosítási díjtámogatás az agráriumnak, így többen fizetnének biztosítást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.