Jó fogas

Újítás: a Balatonnál balatoni halat is lehet kapni

Május közepén megnyílik Gyenesdiáson az első olyan helyi termelői piac, amelyen balatoni halat is lehet majd kapni.

2011.04.22 08:14MR1- Kossuth

Már nemcsak a külföldi, hanem a hazai turisták is elsősorban a minőségi élelmiszereket keresik a Balaton környékén is, sokan meglepődnek viszont azon, hogy egyetlen halpiac sincs a térségben, és alig találni őstermelői vagy biopiacokat – derül ki a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. elemzéséből.

A felmérés szerint a szállodákban lakó, és éttermekben étkező vendégek is szívesen fogyasztanának friss, helyi termesztésű gyümölcsöt, illetve zöldséget – mondta Horváth Orsolya, az önkormányzati alapítású turisztikai szervezet ügyvezető igazgatója.

Mint mondta, nagy igény van helyi termékekre, és nemcsak élelmiszerre, hanem általában a helyi kézművesek által előállított árucikkekre. Gyenesdiáson a közeljövőben nyílik egy halpiac, az első a maga nemében a Balaton partján.


A piacon lesz még sajtház, húsház lesz, és lehet majd kapni zöldséget, gyümölcsöt, frissensülteket, és lesz például keszegfesztivál is – mondta Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

Hozzátette: igazi áttörés, hogy a Balaton partján lehet majd balatoni halat is kapni.

A piacra a turisztikai egyesület nyert pályázati forrást. A kezdeményezés a helyi kereskedőknek is tetszett: ötvenen-hatvanan jelentkeztek az elárusítói helyekre és a pavilonokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.