A Balaton-part nem mindig Balaton párti

Mutyi és lángos: varázstelkek a Balaton-parton

A mutatvány címe: kisebb vízfelület, nagyobb földterület, a cél hatósági engedély nélkül, építési törmelékkel, vagy betonnal meghosszabbítani a telek végét, netán közvetlen lejárót építeni a tóba.

2011.03.08 09:05MR1- Kossuth

Vannak olyan Balaton-parti telektulajdonosok, akik azt hiszik, ők is legalább olyan ügyesek és okosak, mint a bűvészkedés, a mágia nagymestere David Copperfield illuzionista. Ha nem így gondolnák, akkor vélhetően nem próbálkoznának öncélú szemfényvesztéssel, a kisebb vízfelület, nagyobb földterület elnevezésű mutatvánnyal.

A vízparti trükkparti célja egyértelmű: hatósági engedély nélkül, építési törmelékkel, vagy betonnal meghosszabbítani a telek végét, netán közvetlen lejárót építeni a tóba.

A probléma több évtizedes, rengeteg ilyen illegális móló van, de a pontos számokat csak 2002 óta ismerik a szakemberek - mondta el Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője az MR1-Kossuth rádiónak.


Akkor az engedély nélküli létesült feltöltés összesen 50 ezer köbméter volt, az északi parton 152, a délin 215 darab. A helyzet azóta sem javult, elbontani egyet sem sikerült, mert a hatóságoknak nincs erre kapacitásuk, ugyanis minden ilyen illegális feltöltésre egyedi bontási határozat kellene kiadni, a jogi procedúra pedig hosszú és bonyolult.

A nádas felszabdalása komoly hatással van a halállományra, a feltöltések megbolygatják egyes fajták ívóhelyeit, ami befolyásolja a szaporulatot, a felhígított nádast pedig egy vihar pedig könnyebben meg is bontja, elpusztítja, ahogyan erre a déli parton már sok példa is van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.