Elvisz minet az aranyláz?

Jövőre eldőlhet a verespataki aranybánya sorsa

Legkorábban 2012-ben dől el, hogy megindulhat-e az erdélyi Verespatakon (Rosia Montana) tervezett aranybánya-beruházás.

2011.03.25 17:45MTI

Borbély román környezetvédelmi miniszter pénteken Gödöllőn elmondta: Románia februárban eljuttatta Magyarországnak azt az új hatástanulmányt, amelyet a beruházást tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vállalat nyújtott be a bukaresti szaktárcához.

A több ezer oldalas dokumentumot a magyar fél kiértékeli, ami nagyjából fél évig tarthat. Ezzel párhuzamosan zajlik a tanulmány társadalmi véleményezése Romániában. A minisztérium honlapján március elején nyilvánosságra hozott dokumentumhoz már több mint 150 kérdés érkezett - mondta a miniszter. A hatástanulmány értékelése után tárgyalások kezdődnek a beruházó, a magyar és a román fél között. Az érintett területet azonban a román művelődési minisztériumnak is meg kell vizsgálnia régészeti szempontból, mielőtt végső döntés születhet a beruházás környezetvédelmi engedélyéről.

A Verespatakon tervezett aranybánya sorsa így legkorábban 2012-ben dőlhet el - mondta Borbély László az uniós környezetvédelmi miniszterek gödöllői informális értekezletének szünetében.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mikor indulhat meg a beruházás, ha az RMGC megkapja a környezetvédelmi engedélyt, a román tárcavezető hangsúlyozta: nem bocsátkozik találgatásokba, feladatának pedig az Európai Unióban (EU) hatályos törvények érvényesítését tartja.

Hozzátette, hogy az EU-ban több mint nyolc olyan bánya működik, ahol a Verespatakon alkalmazni tervezett technológiával termelik ki az aranyat.

forrás: GoogleMaps


"Vannak tehát olyan zárt rendszerek, amelyek minden feltételnek megfelelnek. Ezt kérjük mi is, valamint garanciákat a jövőre nézve, a bányászat befejezése utáni helyreállítást, rekultivációt tekintve, és garanciát arra, hogy nem tűnik el a beruházó. Ezek az elemek mind benne lesznek a szerződésben" - mondta Borbély László.

Az RMGC Európa legnagyobb külszíni aranybányáját tervezi megnyitni Verespatakon és környékén.

Az ottani hegyekből 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akarnak kitermelni. A vállalkozó ciántechnológiát alkalmazna, ami megosztja a román közvéleményt. A projektet ellenzi egyebek között a Román Tudományos Akadémia és a román ortodox egyház. Az RMGC 1997 óta próbálja megszerezni a kitermeléshez szükséges engedélyeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.