Pánik a mozgatórugó

Japán cunami: pánik a nemesfémek piacán

A japán természeti katasztrófa átmeneti pánikreakciót váltott ki a nemesfémeknél.

2011.03.21 06:43ma.hu

A kapzsiság és a pánik a két legerősebb mozgatórugó a befektetési piacokon. Az elmúlt héten ez utóbbi volt a meghatározó a világ tőzsdéin, miután a hét a japán földrengés, cunami és nukleáris katasztrófa jegyében kezdődött.

A japán tőzsdeindex, a Nikkei kétszámjegyű zuhanással kezdte a múlt hétfőt, és ez egyből rányomta a bélyegét a világ vezetői tőzsdéire. A befektetésekből való menekülés magával rántotta az arany és az ezüst árfolyamát is, de a hét végére nem csak hogy megnyugodtak a kedélyek, hanem már mindkét nemesfém pluszban tudta zárni a hetet – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az arany és az ezüst spot árfolyamának kezdeti alakulása a múlt héten ismételten bebizonyította, hogy milyen intenzív ráhatással vannak a határidős befektetési termékek akár még a fizikai áruk árjegyzésére is. Hiszen a japán tőzsdeindex beszakadásának hírére nyilván nem kezdték el az emberek hétfőn és kedden tömegesen visszahordani az üzletekbe a korábban megvásárolt arany- és ezüstrúdjaikat.

Nincs információ arról sem, hogy jegybankok vagy más nagybefektetők dobták volna hirtelen piacra az aranytartalékaikat. A nemesfémek azonnali árfolyamának egy héttel ezelőtti hirtelen csökkenése egyértelműen a nem-fizikai befektetési termékek (certifikátok, opciók, határidős derivatív termékek stb.) pánikszerű eladására vezethető vissza.

A természeti katasztrófa kiszámíthatatlan hatása a világgazdaságra elsőre számos befektetőt elbizonytalanított, akik még a jól teljesítő befektetéseikből is riadtan kiszálltak. Ez vezetett a látszólag irracionális árcsökkenéshez, holott a nemesfém-árfolyamoknak a tragikus hírek hallatára inkább emelkedniük kellett volna. A hét második felében ellenben már sokan éltek az alacsonyabb árfolyamok adta kedvező lehetőséggel, hogy jó áron növeljék tovább az aranyból és ezüstből tartott pozícióikat.

A csütörtök és a péntek továbbra is a Japánban fenyegető atomkatasztrófa és újfent a líbiai polgárháború jegyében telt a pénzpiacokon. Miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa New York-i rendkívüli ülésén megszavazta a Líbia feletti repüléstilalmi övezet megteremtéséről szóló határozatot, világossá vált, hogy a Nyugat nem fogja tétlenül nézni a líbiai ellenzék lemészárlását. A harci események fokozódása miatti félelmek újból előtérbe kerültek, ami az olajárak ismételt növekedését vonta maga után. Ezzel egyetemben az arany és az ezüst is emelkedni kezdtek. A londoni fizikai kereskedésben az arany 0,6%-os, az ezüst pedig 3%-ot meghaladó nyereséggel zárta a hetet.

A jelek szerint a most következő héten főként a líbiai hírek fogják mozgatni a piacokat, de érdemes lesz az egész arab világban zajló demokratizálódási folyamatot is figyelemmel követni. Tunézia, Egyiptom és Líbia után folytatódnak a kormányellenes tüntetések Bahreinben, Jemenben, Szíriában és Szaúd-Arábiában. Ez az olajban gazdag térség olyan most, mint egy robbanásra kész lőporos hordó. Ha ez felrobban, akkor a dráguló olajnak köszönhetően olyan pénzügyi „földrengéssel” és gazdasági „cunamival” fogunk szembesülni, ami nagyságrendekkel drámaibb következményekkel lesz a világgazdaságra, mint a tragikus japán természeti katasztrófa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.