Gyenge évkezdés után aranyár

Magas szinten stabilizál az arany

Világszerte az árak stabilizálódása jellemzi jelenleg a nemesfémpiacokat. A befektetők az év elején még jókora árfolyamcsökkenést voltak kénytelenek elszenvedni. Az aranynál több mint 10 éve nem volt példa hasonlóan gyenge évkezdésre, de január utolsó napjaiban végre sikerült megkapaszkodnia a jegyzésnek.

2011.02.14 09:05ma.hu

Azóta az árfolyamok ismét erőre kaptak. Nem utolsó sorban az arab világ politikai feszültségei erősítették a biztos menedékként számon tartott aranyat és ezüstöt – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

A hírek világában mostanában más történések érdemelnek nagyobb figyelmet, különösen az ingatag belpolitikai helyzet Egyiptomban és Észak-Afrika más országaiban valamint a Közel-Keleten. Az események geopolitikai jelentősége nem lebecsülendő Európa és a világ gazdasági fejlődése számára.

A változás szele eddig Tunézián és Egyiptomon söpört végig, de nem kizárt, hogy a térség olajban gazdag országait is megtépázhatja még. Elég csak a 20 évvel ezelőtt Kelet-Európa országain végig vonuló rendszerváltó viharra gondolni.

Bizonytalan időkben a válságálló tartalékvalutának számító arany iránt mindig nő a keresett.

Az aranyár elmúlt két hétben látott emelkedése részben ezekkel a bizonytalanságokkal magyarázható. Londonban, a délutáni fixingben január 28-án elért 1319 dolláros unciánkénti mélypont óta több mint 40 dollárt emelkedett vissza az árfolyam, és a trend egyelőre továbbra is emelkedésre utal. A szintén új erőre kapott ezüst pedig már csak alig marad el másfél százalékkal a múlt év végi csúcsától.


A befektetők jelenleg két árfolyamértéknek szentelnek kiemelt figyelmet. Egyfelől az arany küzd még az 1.355 dolláros szintnél húzódó ellenállással, és csak az elkövetkezendő napokban fog eldőlni, hogy sikerül-e tartósan áttörnie azt.

Amennyiben igen, úgy ismét az 50-napos mozgóátlag fölé kerülhet a jegyzés, ami egy trendmegerősítő jel lenne a további emelkedést illetően.

Ellenkező esetben a januári korrekció további folytatódásával kell számolni, amelynek során lényegesen 1.300 dollár alá erodálódhat az árfolyam. Másfelől pedig az ezüst árfolyamában van most a 30 dolláros küszöbnek jelzés értéke. A múlt hét közepén egyszer már meghaladta ezt az értéket jegyzés, de még nem egyértelmű, hogy tartósan megtapad-e 30 dollár felett egy uncia ezüst ára. Amennyiben igen, úgy nyitva áll az út új csúcsok felé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.