A G7-ek döntése negatívan hatott

Japán: gyengült a jen

Pénteken gyengült a jen a dollárhoz képest a G7-ek pénzügyminisztereinek és központi banki vezetőinek intervencióról szóló éjszakai döntésének hatására. Azt egyelőre nem tudni, hogy a bankok mennyit költöttek a koordinált beavatkozásra.

2011.03.19 09:44MTI

A központi bankok pénteki intervenciójára a dollár 80,56 jenen állt pénteken késő este a csütörtöki 79,05 jen után. Pénteken napközben azonban ennél jóval erősebb volt a dollár, 81,98 jent is ért.
   
A központi bankok összehangolt pénteki beavatkozására azután került sor, hogy a jen történelmi csúcsra, 76,32 emelkedett szerdán a dollárral szemben, ami érzékenyen érinti a szigetország exportálóit, és lassítja az ország gazdasági növekedését.
   
A G7-ek döntését kommentálva a japán pénzügyminiszter pénteken hangsúlyozta, hogy a bankok koordinált intézkedésével mérséklődik a japán deviza árfolyam ingadozása, illetve arra is rámutatott, hogy nem húztak meg határt, ameddig gyengítenék a jent.
   
Eközben a japán pénzügyminiszter egyik helyettese reményét fejezte ki, hogy a jen a természeti katasztrófa előtti szintre gyengül. (Akkor 83,02 jen ért egy dollár.) Hangsúlyozta továbbá, hogy szükség esetétén a G7-ek a jövő héten is folytatják az intervenciót.
   
A Forex.com egyik elemzője szerint, ha ismét a 80 jenes szint alá gyengül a dollár, újabb összehangolt intervenció következhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.