A sérült erőmű állapota stagnál

Japánt a nulláról, de egységbe forrva fogják újjáépíteni

Kan Naoto japán kormányfő pénteken a nemzethez intézett tévébeszédében felszólította honfitársait, hogy egységbe forrva építsék újjá az országot.

2011.03.18 17:49MTI

Hozzátette, hogy Japánt a nulláról fogják újraépíteni, s ebben mindenkinek részt kell vállalnia. Honfitársait bátorítva hangoztatta: ne csüggedjenek, folytassák a kemény munkát úgy, ahogy már a múltban is helyreállították Japánt. A heves földrengés, az azt követő szökőár és a nukleáris válság "nagy próbatétel a japán nép számára" - mondta a politikus.
   

Fotó: MTI

 

Nem súlyosbodott a sérült fukusimai reaktor állapota az elmúlt napokban az ENSZ bécsi székhelyű, atomenergetikai kérdésekkel foglalkozó szervezete, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egyik vezető beosztásban dolgozó munkatársa szerint. "A fukusimai 1-es erőműnél kialakult helyzet továbbra is súlyos, de a legutóbbi tanácskozásunk óta a helyzet nem romlott" - mondta Graham Andrew.

Fotó: MTI

 

Az Egyesült Államok nyugati partjait ugyanakkor elérte néhány, a feltételezések szerint a fukusimai erőműből származó radioaktív részecske. A jelentéktelen mennyiségű részecske miatt a sugárzás szintje csak minimális mértékben ugrott meg, és még mindig jóval alacsonyabb annál, semhogy az emberek számára káros hatású legyen - közölték pénteken nemzetközi, a nukleáris kísérletek tilalmának kérdéskörével foglalkozó megfigyelő állomások (CTBTO) adataira hivatkozva amerikai diplomáciai források.

Fotó: MTI

 

A CTBTO-nak a világban 60 megfigyelőállomása van, amelyek képesek észlelni a cézium- és jódizotópok nagyon kismértékben radioaktív részecskéit is. "Akár egyetlen radioaktív atomot is észlelnek a műszereik, és nagyjából most ennyi is történt" - mondta egy név nélkül nyilatkozó diplomata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.