Pénzügyi cunamit kavar Japán?

Erősödött a forint a jennel és a svájci frankkal szemben

Az euróval szemben a forint árfolyama alig változott, a svájci frankkal és a japán jennel szemben viszont már komolyabb nyereségekre tehetett szert.

2011.03.18 10:02MTI

Az eurót péntek délelőtt tízkor 273,64 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délutáni 273,80 forint után. Péntekre virradóra a jegyzés 273,40 és 273,90 között ingadozott a nemzetközi kereskedelemben. A dollárt 194,62 forinton jegyezték péntek délelőtt az előző délutáni 195,50 forint után. Az euró 1,4072 dollárra erősödött 1,4005-ről.

A svájci frank jegyzése 215,31 forint 217,35 forint után, száz japán jent 238,85 forinton jegyeznek a csütörtök délutáni 248,45 forint után. Az euró a svájci frankkal szemben az éjszakai 1,2600 körüli jegyzésről 1,2740-re erősödött, a jennel szemben az éjszakai 110,80-ról 114,50-re, a dollár a jennel szemben 79,40-ról 81,70-re. A jen péntek délelőttre már több mint három százalékot adott le a főbb devizákkal szemben a még csütörtök hajnalban elért árfolyam rekordjából, miután a G7 támogatásáról biztosította Japánt a jen erősödésének megakadályozásában összehangolt nyíltpiaci műveletek végrehajtásával. Piaci megfigyelések szerint az európai kereskedési szakaszban már összehangolt jegybanki jen eladásokra került sor, miután a BoJ folyamatosan interveniált az ázsiai kereskedés során. A beavatkozás tényét csak a Bundesbank erősítette meg, a többi jegybank nem kommentálja műveleteit.

A jen árfolyamcsúcsot ért el a főbb devizákkal szemben csütörtökre virradóra, a jen árfolyamrekordja idején a leggyengébb forint árfolyam 255,28 forint volt 100 jenért. A csütörtökre virradóra a nemzetközi kereskedelemben bekövetkezett átmeneti jen erősödést kereskedéstechnikai okok váltották ki, miután az előző rekordárfolyam áttörésekor automatikus veszteségminimalizáló műveleti megbízások özöne zúdult az amerikai piaci zárás és az ázsiai kereskedés kezdete közötti illikvid nemzetközi deviza kereskedelmi rendszerre.

A Japánt sújtó természeti katasztrófa óta a jen folyamatosan erősödik a helyreállítási munkák finanszírozásához, valamint a biztosító társaságok kárrendezési kifizetéseihez szükséges jen összegek előteremtése miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.