5962 halott

Japán atomerőmű: a helyzet "nagyon súlyos, de nem romlik"

A japán hírügynökség csütörtök helyi idő szerint éjfélkor kiadott jelentése szerint a fukusimai atomerőművek reaktorainál enyhén szólva sem javult a helyzet.

2011.03.17 19:25MTI/ma.hu

Egyes számú erőmű,

1. reaktor - a működést automatikusan felfüggesztették a földrengés miatt, hűtési hiba jelentkezett, a reaktormagban részben megolvadtak a fűtőelemek, gőz szabadult ki, a reaktor épülete szombaton megrongálódott hidrogénrobbanás miatt, tengervizet szivattyúznak bele.

2. reaktor - a működést automatikusan felfüggesztették a földrengés miatt, hűtési hiba jelentkezett, tengervizet szivattyúznak bele, fűtőelemek maradtak egy időre fedetlenül, gőz szabadult ki, a reaktor épülete megsérült a hármas reaktornál hétfőn történt robbanás miatt, félő, hogy a reaktortartály megsérült, tartani kell a fűtőelemek esetleges egybeolvadásától.

3. reaktor - a működést automatikusan felfüggesztették a földrengés miatt, hűtési hiba jelentkezett, félő, hogy a reaktormagban részben összeolvadtak a fűtőelemek, gőz szabadult ki, tengervizet szivattyúznak bele, a reaktor épülete megsérült hétfőn hidrogénrobbanás miatt, kedden magas szintű sugárzást észleltek a közelében, szerdán az épületből füstcsóva tört ki, amelyről azt feltételezik, hogy a kiégett fűtőelemek tároló medencéjétől jött, a reaktortartály komoly károsodását nem tartják valószínűnek, a medencére csütörtökön helikopterekből tengervizet zúdítottak, és a földről is vizet locsoltak rá vízágyúból.

4. reaktor - karbantartás folyt a földrengéskor, kedden valószínűleg hidrogénrobbanás következtében tűz ütött ki a kiégett fűtőelemek tároló medencéjénél, ugyanott rendellenesen megemelkedett a hőmérséklet, szerdán tüzet észleltek a reaktor épületében, félő, hogy csökken a medence vízszintje, és újra elindul a láncreakció.

5. és 6. reaktor - karbantartás folyt a földrengéskor, a kiégett fűtőelemek tároló medencéjében csütörtökön 64 fokra nőtt a víz hőmérséklete. Kettes számú erőmű,

- 1., 2. és 4. reaktor - a működést automatikusan felfüggesztették a földrengéskor, hűtési hiba jelentkezett, majd sikerült a hideg leállás.
- 3. reaktor - a működést automatikusan felfüggesztették a földrengéskor, majd sikerült a hideg leállás.


Online TV Shows by Ustream

5692 halott

5692 halottja van a pénteki katasztrófának - jelentették a japán hatóságok. Az eltűntek száma 9506 - ez a szám azonban minden bizonnyal nőni fog, mert csupán azokat a személyeket takarja, akiket a rendőrség már regisztrált.

Eljutott az áram a fukusimai erőműhöz

Eljutott az áram a fukusimai atomerőműhöz - jelentette be csütörtök este Bécsben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a Tokiótól kapott tájékoztatásra hivatkozva.

A mérnökök a japán közlés szerint egy kilométeres mellékvezetéket építettek ki, amely helyi idő szerint pénteken érte el az erőművet. Azt tervezik, hogy még a nap folyamán vagy szombaton helyreállítják a kettes számú reaktor hűtését. Ez a reaktor azért élvez elsőséget, mert kívülről nem lehet hűteni, mert az épülete épségben van.

Moszkva adott esetben kész segíteni a japán reaktortüzek oltásában

Oroszország kész bármilyen segítséget nyújtani a Japánt sújtó katasztrófa következményeinek elhárításában, adott esetben a Fukusima atomerőműben keletkező tüzek oltását is - jelentette ki csütörtöki tájékoztatóján Alekszandr Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Azt mondta, Oroszország emellett további humanitárius segélyt is szán Japánnak, jelenleg egy szállítmányt állítanak össze takarókból, matracokból és víznek való műanyag tartályokból.

Lukasevics
hozzátette: Moszkva reméli, hogy nem lesz szükség állampolgárai evakuálására, de mindenesetre felkészült erre is. Az orosz Távol-Keleten csütörtökön késő délután a szokásos szintű, sőt, helyenként annál csekélyebb radioaktív sugárzást mértek. Vizsgálni kezdték a Japánból érkező repülőgépeket is sugárzás szempontjából, de egyelőre csak átlagos értékeket mértek.

Jaroszlav Strombah, a Kurcsatov Intézet igazgatóhelyettese, atomtudós a súlyos aggodalmak ellenére hangsúlyozta: a nukleáris energiának nincs alternatívája, az atomerőművekről való lemondás a fejlett országokban az életszínvonal eséséhez vezetne, továbbá ahhoz, hogy nem tudnák tovább támogatni a szegény országokat. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint az orosz mentőegységek Japánban több mint 100 négyzetkilométernyi területet kutattak át, de a romok alatt nem bukkantak élő emberre. Munkájukat erősen nehezítik a víz által összesodort autóhalmok és a deformálódott fémvázak. A Japánban dolgozó orosz mentőegységek létszáma 161 fő. Noha az orosz Távol-Keleten, sőt, a tokiói orosz nagykövetség szerint a japán fővárosban sem emelkedett a sugárzás szintje, Szahalin lakosai kérdésekkel ostromolják a helyi vezetést az esetleg szükségessé váló evakuáció részleteiről. Az orosz Távol-Keleten elfogytak a jódkészítmények és a Geiger-Müller számlálók.

A meteorológusok szerint jelentős víztömegek a veszélyeztetett térségből nem kerülnek az orosz partokhoz, egy helyi halászati szakértő azonban javasolta, hogy bizonyos halfajták esetében vizsgálják át a zsákmányt.

Csütörtökön bejelentették, hogy Vlagyimir Putyin kormányfő szombaton Szahalinon tart értekezletet a nukleáris energiáról.

Az Aeroflot újabb kiegészítő járatot indított Moszkva és Juzsno-Szahalinszk között, de a Szahalinról Moszkvába szóló jegy igen drága, mivel odafelé üresen mennek a gépek.

A Tengermelléki területen egy sütöde olyan kenyeret kínál, amelyben a csernobili katasztrófa után kidolgozott jódkészítmény van, és a kenyér igen kelendő. De vesznek minden mást is, egyebek mellett gázmaszkokat, amelyek nem segítenek a nukleáris sugárzással szemben. Szélhámosok még "csodatévő kezeslábasokat" is kínálnak védőruhaként, s ezek is elfogynak ott, ahol mind a mai napig normális a sugárzás szintje.

Egy túlélő nő örül, mert brit mentők a romok között megtaláltak egyelőre eltűnt lányának személyes holmiját tartalmazó két dobozt a Mijagi prefektúrabeli Kamaisiban (Fotó: MTI)


A NAÜ szerint nem romlik a helyzet a fukusimai erőműnél, és ez már pozitív

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint a fukusimai atomerőműnél a helyzet "nagyon súlyos, de nem romlik".

A helyzet nem lett rosszabb, és ez már pozitívum. De még lehetséges, hogy rosszabbra fordul.

Azt mondhatjuk, hogy meglehetősen stabil az előző nappal összehasonlítva - mondta Graham Andrew, az ENSZ-intézmény főigazgatójának vezető munkatársa csütörtökön Bécsben. Amano Jukija főigazgató csütörtökön Japánba utazott, hogy első kézből szerezzen értesüléseket a helyzetről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.