A japán cunami ide is elért

Csökkent az olaj ára!

Több mint két százalékkal, 110 dollár alá csökkent hordónként az északi-tengeri kőolaj ára kedden délelőtt, aminek két oka van: részben a globális piacokra jellemző általános kockázatkerülés, valamint a világ harmadik legnagyobb olajfelhasználójának számító Japán gazdasági kilátásainak a bizonytalansága.

2011.03.15 14:11MTI

Elemzők rámutattak: rövid távon csökkenhet Japánban a kőolaj felhasználás, mert a földrengés következtében lassul az ipari termelés, és akadozik a szállítás, a későbbiekben viszont megugorhat a fogyasztás, ha az újjáépítés során Japán olajtüzelésű erőművekkel váltja ki a földrengésben megsérült nukleáris reaktorokat.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) kedden azt jelezte, hogy kész felszabadítani stratégiai olajkészleteiből, ha Japánnak szüksége lenne rá, mindamellett a szervezet szerint elegendőek a készletek a szigetországban a földrengés és a szökőár után.

A piacokat változatlanul nyugtalanítják a közel-keleti fejlemények is, amelyeknek legújabb fejezeteként szaúdi katonák érkeztek Bahreinbe, hogy az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsa (GCC) erőfeszítéseinek a keretében a szigetország szorongatott kormányának a védelmére keljenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.