Időjárás és régészet

Máris csúszik az M3-as új szakaszának megépítése

Csúszik az M3-as autópálya Nyíregyháza és a 49-es főút közti új szakaszának átadási határideje a földmunkákat nehezítő időjárás és a régészeti feltárások elhúzódása miatt.

2011.02.08 11:56MTI

Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs igazgatójának tájékoztatása szerint még 2010-ben átadták a kivitelezésre a munkaterületeket, ahol a régészeti munkálatok befejeződtek.

A terület nyolcvan százalékán a vállalkozók már elkezdték a felső humuszréteg leszedését, a fennmaradó részeken azonban még az előzetes régészeti munkálatokat végzik a Nemzeti Örökségvédelmi Központ munkatársai.

A fával borított területeken a favágást követően kezdik el a feltárási munkát a szakemberek. A földmunkákat a vízzel telített talaj, valamint a decemberben és januárban leesett nagyobb mennyiségű csapadék jelentősen hátráltatja - közölte Loppert Dániel.

Az egyik szakaszon a régészek leleteket találtak, ezért a kutatás befejezéséig - várhatóan tavaszig - földmunka nem végezhető ezen a szakaszon.

A kommunikációs igazgató az MTI kérdésére elmondta: a jelenlegi állapot szerint valószínűleg módosulni fog az M3-as új szakaszának átadási határideje, az új időpontot azonban a kivitelezővel történő egyeztetések után fogja megjelölni a NIF Zrt.

A szabolcsi megyeszékhelytől a 49-es főútig tartó kétszer két sávos autópályán egyébként három csomópont, két pihenőhely és összesen huszonhárom műtárgy épül meg.

A kivitelezési munkálatokat a közbeszerzési eljáráson nyertes Colas Hungária Zrt., a Strabag Zrt., a Közgép Zrt., valamint a Keletút Kft. közös konzorciuma, a C-S-K-K 2009 Projekttársaság végzi.


Az M3-as következő, Őrtől Vásárosnaményig tartó 11,9 kilométeres szakaszára, valamint csatlakozó építmények kivitelezési munkáira tavaly év végén írt ki a NIF Zrt. új közbeszerzést, ami a korábban meghiúsult eljárás helyébe lépett.

Loppert Dániel az új eljárással kapcsolatban az MTI-nek elmondta, hogy eredményt várhatóan április 22-én hirdetnek, a munkálatok - a nyertes kivitelezővel megkötött szerződést követően - május 12-én kezdődhetnek meg. Az ütemezés és a kedvező időjárási körülmények alapján a befejezési határidő 2012 év vége lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.