Új pályázatot írtak ki az építésre

Elég a mókuskerékből! Újabb közbeszerzés az M3-as folytatására

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. újra kiírta a pályázatot az M3 autópályának a 49. számú főút és Vásárosnamény közötti 11,9 kilométeres szakaszára, valamint csatlakozó építmények kivitelezési munkáira - közölte a NIF az MTI-vel.

2010.12.30 15:20MTI

A mostani közbeszerzés előzménye az, hogy az M3 jelenleg meglévő szakaszának végétől - Nyíregyháza határától - a Vásárosnaményig tartó folytatást két részre bontotta a NIF. A két részt a 49. számú főút vágja ketté.

A Nyíregyházától a 49. számú útig tartó első szakaszra - három közbeszerzési döntőbizottsági jogorvoslat után - az idén júniusban kötötte meg a kivitelezési szerződést a NIF. A nyertes a C-S-K-K 2009 konzorcium ajánlata lett. A konzorcium vezetője a Colas Hungária Zrt., tagja a Strabag Zrt., a Közgép Zrt., valamint a Keletút Kft. A második szakasz sorsa ennél bonyolultabb.

A tavaly decemberben indult közbeszerzésre 8 ajánlat érkezett. Ajánlatot tett az M3 Kraszna konzorcium (vezetője a Strabag Építő Zrt.), a BBDA Konzorcium (vezetője a Bilfinger Berger Kft.), a Dobrastav a.s., az M3 Euro-Híd Konzorcium (vezetője az EuroAszfalt Kft.) a Swietelsky Kft.; a PT M3 Konzorcium (vezetője a Porr Kft., tagja pedig a Teerag-Asdag Kft.), a Nemzetközi Vegyépszer Zrt., valamint a Sadesa Obras y Sevicios S.A.

Az ajánlatkérő a PT M3 Konzorciumot nyilvánította nyertesnek, négy ajánlattevő - a BBDA Konzorcium, a Swietelsky Kft., a Nemzetközi Vegyépszer Zrt., illetve a Sadesa Obras y Sevicios S.A. - ajánlatát pedig érvénytelenné nyilvánította.

Először a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. kért jogorvoslatot az eredmény ellen. Az alapvető problémája az volt, hogy a NIF nem egyértelműen adta meg a szükséges aszfaltbedolgozó géplánc megkövetelt teljesítményét. A NIF eljárást lezáró döntését akkor megsemmisítette a KDB, és arra kötelezte az ajánlatkérőt, hogy értékelje újra az ajánlatokat. A KDB 3 millió forintot bírságot is kiszabott az ajánlatkérőre.

Miután újra a PT M3 Konzorcium lett a nyertes, ez ellen a Sadesa Obras y Sevicios S.A. nyújtott be jogorvoslatot. Az KDB által megsemmisített és újra értékeltetett tendert újra a PT M3 Konzorcium nyerte, de ez ellen újra jogorvoslatot kért a Sadesa.

Miután a KDB újra megsemmisítette az eljárást lezáró döntést, a NIF úgy határozott, hogy nem értékeli újra az ajánlatokat, hanem új közbeszerzést ír ki. Ezt a döntést viszont a korábban kétszer nyertes konzorcium vezetője, a Porr Kft. támadta meg. A Porr azt kívánta elérni, hogy ne legyen új közbeszerzés, hanem a meglévő ajánlatokat értékelje újra az ajánlatkérő NIF.

A KDB arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem kötelezheti újra értékelésre a NIF-et. Az ajánlatkérő ugyanis megtehette volna ezt, mindössze azt kellett volna megkérdeznie az ajánlattevőktől, hogy fenntartják-e az ajánlataikat. Viszont jogszerűen dönthetett úgy is, hogy új közbeszerzést kezdeményez.

A mostani, NIF által kezdeményezett közbeszerzés tehát a korábban meghiúsult eljárás helyébe lép.

A beruházás tervezett befejezése 2012. negyedik negyedév. Az ajánlattételi határidő 2011. február 17. Az eredményhirdetés tervezett időpontja 2011. április 15., míg a szerződéskötésé május 5.

A projekt a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósul meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.