Tudok egy olyan mozit, hogy valami...

LMP: a független artmozikat is támogassa a főváros

Az LMP szerint a kulturális koncepció hiányára vall, ha a Fővárosi Önkormányzat az üzemeltető alapján tesz különbséget a budapesti artmozik között és a függetleneket nem támogatja.

2011.02.07 16:54MTI

Ezt Somfai Ágnes, a párt fővárosi frakcióvezető-helyettese mondta hétfői sajtótájékoztatóján, amelyen azt is közölte: az LMP 160 millió forintos támogatást javasol az artmozihálózat számára.

Mint a Lehet Más a Politika (LMP) fővárosi frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta, az elmúlt 20 évben Budapest büszkeségévé vált a művészmozik hálózata, amely ugyanolyan fontos kulturális tevékenységet lát el, mint a színházak vagy a múzeumok. További hasonlóság, hogy az artmozik sem tudnak megélni pusztán a jegybevételekből - mutatott rá.

A főváros tulajdonában álló Budapest Film négy artmozit (Puskin, Művész, Toldi, Odeon-Lloyd) és a Corvin Budapest Filmpalotát üzemelteti, és szintén a főváros tulajdonolta termekben működnek a független Kino, Cirko-Gejzír, Tabán, Vörösmarty és Európa mozik. Az állam tartja fenn az Uránia Nemzeti Filmszínházat és az Örökmozgó mozit, míg a Cinema Csepel egyik terme a kerületi önkormányzat támogatásával vetít artfilmeket. Somfai Ágnes emlékeztetett arra, hogy 2010-ben a főváros még 80 millió forintot szánt a saját termeiben üzemelő kilenc artmozi fenntartására, idén azonban csak a Budapest Film termeire költene, a független mozik számára nem szerepel forrás a főváros költségvetési koncepciójában. Ez a budapesti mozihálózat leépüléséhez vezetne, hiszen a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) anyagi helyzetének megrendülése miatt 2010 májusa óta még az aláírt szerződésekre sem érkezik állami pénz - hívta fel a figyelmet a helyzet súlyosságára.

Mint az LMP szakpolitikusa hangsúlyozta, a hazai és európai filmművészet számos alkotása csak az artmozikon keresztül jut el a budapesti közönséghez, így a hálózat leépülése a filmkínálat komoly beszűküléséhez vezetne.

Az LMP ezért azt kéri a főváros vezetésétől, hogy az idei 14 milliárd forintos kulturális költségvetésből 160 millió forintot (termenként 8 milliót) fordítson a kilenc artmozi támogatására - jelentette be Somfai Ágnes.

Összehasonlításként hozzátette: a budapesti artmozikat 2010-ben félmillió néző látogatta, míg az évi 375 ezres közönséget fogadó Budapesti Operettszínház 2,4 milliárdos fővárosi támogatásban részesül.

Az LMP képviselői a jövő héten tárgyalnak javaslatukról a főváros vezetésével. A fővárosnak csak az állami filmfinanszírozási struktúra átalakulása miatti "vészhelyzetben" kellene ekkora szerepet vállalnia - jegyezte meg a frakcióvezető-helyettes.

További céljaikról szólva elmondta: az lenne kívánatos, ha - az európai példákhoz hasonlóan - a magyar artmozik költségvetése egyharmadnyi saját bevétel mellett ugyanekkora állami, illetve önkormányzati támogatásból tevődne össze.

Garancsi Ági az MTI-nek elmondta, hogy az általa vezetett Kino mozi tavaly 60 millió forintos költségvetésből átlagban havi egy új filmet mutatott be, 4 fesztiválnak és számos színházi előadásnak, koncertnek, egyéb rendezvénynek adott otthont. A mozi havonta 1 millió forintot fizet bérleti díjként a fővárosnak, noha költségvetéséből már tavaly hiányzott az MMKA által vállalt, de át nem utalt 8 milliós támogatás - árulta el. Mint az ügyvezető hozzátette: állami és önkormányzati források nélkül legfeljebb májusig tudják üzemeltetni a Kinót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.