Ügyféltitkok?

Az APEH eddig ritkán kért ügyféladatot utazási irodától

Százezerből jó, ha 15 esetben fordul az adóhivatal a hazai utazási irodákhoz vagyonosodási vizsgálattal összefüggésben - írta szerdai számában a Világgazdaság, hozzátéve, az általuk megkérdezett autókereskedők pedig egyetlen adatkérésről sem számoltak be.

2008.03.19 07:32Világgazdaság

A lap viszont azt is megjegyzi, hogy "a témában érintett cégek jelzései alapján" a forgalomban tapasztalható visszaesés sok esetben éppen a vagyonosodási vizsgálattal áll összefüggésben. Az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) nagyjából 16.500 ellenőrzést indított eddig, s valamivel több mint 8500-at zárt le - közli a Világgazdaság.

Nem kell vagyonosodási vizsgálattól tartani pusztán azért, mert valaki nagy értékű autót, hajót vesz, vagy befizet egy több százezer forintos külföldi útra. Sem az utazási irodák, sem a kereskedőcégek nem kötelezhetők ilyen jellegű adatközlésre - olvasható a cikkben.

Sőt, a hatályos jogszabályok azt sem teszik lehetővé, hogy az adóhatóság úgynevezett készletező adatgyűjtést végezzen: előzetesen, a későbbi vagyonosodási vizsgálatok céljára listát kérjen az ügyfelekről - erősítette meg a Világgazdaság megkeresésére Bakonyi Ágnes, az APEH sajtófőnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.