Az adóhatóság is vizsgálódik

Potyautaslista az APEH-nél

Eddig csak figyelmeztető levelet kaptak, ám mostantól az APEH is jelentkezhet azoknál, akik a taj számuk alapján nem jogosultak a közfinanszírozott egészségügyi ellátásra - írta a szerdai Népszabadság.

2008.02.27 07:00Népszabadság Online

A napokban százezer tisztázatlan jogviszonyú ember adatait adta át az adóhivatalnak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Öt évre visszamenőleg is beszedhetik az elmaradt járulékot és annak kamatait. A befizetendő összeg és a büntetés kiszámítása bonyolult: az APEH az adott évben érvényes minimálbér és járulékszabályok alapján határozza meg a befizetendő járulékot.

Tavaly is többször változtak év közben ezek a szabályok - olvasható a Népszabadságban. Az első körben az adóhatóság adategyeztetéssel szűri ki az esetleges "adminisztrációs" hibákat. Majd azt vizsgálják, hogy a listán szereplők közül kinek járhat a közfinanszírozott ellátás járulékfizetés nélkül is. (Ilyenek például a nyugdíjasok, a gyerekek, a gyesen, gyeden lévők, a fogvatartottak, a katonák, a rendszeres szociális ellátásban részesülők, a hajléktalanok - utánuk az állam fizeti a járulékot.) Aki ezen a szűrőn is "átesik", annál kopogtathat az adóellenőr.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.