Nem konkrét és nem részletes

Jobbik: vitára is alkalmatlan a költségvetés-tervezet

A Jobbik előzetes véleménye szerint a jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslat még általános vitára sem alkalmas - mondta keddi, parlamenti sajtótájékoztatóján Nyikos László.

2010.11.02 13:52MTI

A számvevőszéki és költségvetési bizottság jobbikos elnöke indoklásként kijelentette, hogy a kormány által tíz évre előirányzott egymillió munkahely megteremtésének még az első lépéseit sem látják. Hozzátette, véleményük szerint a közszférában tervezett 25-30 ezer fős elbocsátások inkább visszalépést jelentenek.

Úgy fogalmazott, hogy az új munkahelyek megteremtésére az Új Széchényi-tervben csak remények, ígéretek vannak, de kézzelfogható megfogalmazások nincsenek. Bírálta, hogy a költségvetés nem összehasonlítható semmivel, mert csak a 2011-es évről beszél. Véleménye szerint legalább a 2009-es tényszámot és a 2010-es előirányzatot a jövő évi terv mellé kellett volna tenni.

Nyikos László úgy látja, hogy a problémát tetőzi a minisztériumok összevonása, mert a tárcák előirányzatait nem lehet összehasonlítani jogelődjeikével. Szintén problémásnak tartotta, hogy nem elég részletes a büdzsé tervezete. Szavai szerint így viszont a parlamentnek egy "biankó csekket" kellene elfogadnia. Leszögezte, hogy a kellő részletesség hiányában nem lehet érdemi vitát folytatni a tervezetről.

A sajtótájékoztatón részt vett Bertha Szilvia is, aki arról beszélt, hogy a múlt héten "ismét tanúi lehettünk, hogy hogyan próbálja a hatalmával visszaélve a Fidesz vezetése leépíteni a demokráciát és felszámolni a jogállamiságot".

Mint mondta, egy pénteken benyújtott jogszabálytervezet már "a köztisztviselők szintjén is beépíti a kormánytisztviselői réteg politikai kiszolgáltatottságát", mert közülük is bárkit, bármikor el lehet majd küldeni. Megjegyezte, hogy egyúttal a "kormány saját sleppjét" is be lehet juttatni a köztisztviselői állományba. Szerinte ezek is azt mutatják, hogy a kormányoldal hosszú távra készül berendezkedni, és ehhez "lábbal tiporja a jogállamiságot, a demokratikus intézményeket és azon dolgozik, hogy megteremtse önnön leválthatatlanságát".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.