Várjuk meg a döntést?

Alkotmánybíróságra mennek a magánnyugdíjpénztárak

Alkotmánybírósághoz fordulnak a magánnyugdíjpénztárak a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló törvény miatt, és arra hívják fel a tagok figyelmét, hogy ne siessenek átlépni az állami nyugdíjrendszerbe, várják meg a döntést.

2010.10.26 16:17MTI

Az LMP már korábban bejelentette, hogy szintén Alkotmánybírósághoz fordul.

Hétfőn megszavazta a parlament a nyugdíjpénztári befizetések felfüggesztését, és megnyitotta az állami rendszerbe való visszalépés lehetőségét. Ezzel megkezdődött az a számháború is, hogy ki járhat jobban vagy rosszabbul. Hiányoznak még ugyanakkor azok a konkrét részletszabályok, ami alapján az érintettek dönteni tudnának, ezért a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára kivárást javasol.

A tb-rendszerbe való visszalépés lehetősége egészen 2011. december 31-ig nyitva áll, most viszont még nem tudni, mit kapnak azok, akik visszatérnek, és azt se, és mi lesz azok megtakarításával, akik a magánnyugdíj-pénztári rendszerben maradnak – mondja Juhász Istvánné. Ezért azt tanácsolja, mindenki várja meg a a részletszabályokat, és azok alapján döntsön: megy vagy marad.

A kasszák azt tervezik, hogy régi alkotmánybírósági döntésekre hivatkoznak, például olyanokra, hogy nem lehet bizonyos szolgáltatásokat és a hozzájuk fűződő várományokat egyik napról a másikra megváltoztatni, mert a jogbiztonság sérülhet.

Sérelmezik azt is, hogy a pénztáraknak nem volt idejük felkészülni, és nem volt egyeztetés sem. Mindezt megírták a köztársasági elnöknek is, alkotmánybírósági normakontrollt kezdeményeznek, és ha ennek ellenére mégis kihirdetik a törvényt, akkor fordulnak az Alkotmánybírósághoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.