Nem teljes az egyetértés

Navracsics nem kommentálja az alkotmánybírósági-balhét

Információink szerint a Fideszen belül sincs teljes egyetértés abban, hogy szükséges-e az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítése, de senki sem nyilatkozik. Közben az MSZP országos tömegdemonstrációt szervez a kormány tevékenysége ellen.

2010.10.28 16:18MR1- Kossuth

Nem véletlen, hogy több befolyásos fideszes politikus nem akar megszólalni ezekben a napokban a nyilvánosság előtt, legalábbis az alkotmányozási kérdésekben nem. Így tudja az MR1-Kossuth, és erről írt az origo című internetes lap is.

A politikusok ugyanis állítólag nem értenek teljes mértékben egyet azzal az Orbán Viktor kormányfő egyszemélyi döntésének tulajdonított javaslattal, hogy a parlament hatásköröket vegyen el az Alkotmánybíróságtól. Fideszes források Pokorni Zoltánt, Rogán Antalt és Navracsics Tibort nevesítik.

Utóbbi politikussal, igazságügyi miniszterrel és kormányfőhelyettessel ma egy nyilvános esemény után tudtunk beszélni - írja az MR1-Kossuth - Az ellenzék oldaláról érkezett bírálatokra azt mondta: nyilván mindenki elmondja majd az érveit az Országgyűlésben.

Gatter Lászlónak a Fővárosi Bíróság elnökének a lemondására pedig így reagált: „Általában nem szoktam kommentálni az igazságszolgáltatáson belüli sem személyi, sem tárgyi fejleményeket. Az igazságszolgáltatás független.”


Gatter László szerdán a Fidesz Alkotmánybíróságot korlátozó javaslatait is említette lemondásának indokai között.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Baka András elfoglaltsága miatt nem tudott interjút adni. Szóvivője, Szűcs Péter azt mondta, az Alkotmánybíróság körül kialakult helyzetet most nem kommentálják, a tanács november eleji ülésén bizonyára szóba kerül majd az ügy.

Gatter László az Alkotmánybíróságot érintő javaslat mellett azzal is indokolta a lemondását, hogy nincs az OIT elnökével olyan bizalmi viszonyban, amely segítené a jövőbeli munkát. Szűcs Péter azt mondta, nem volt konfliktus Baka András és Gatter László között, ebből a szempontból tehát meglepetés volt a lemondás. A Fővárosi Bíróság elnöki posztjára az Országos Igazságszolgáltatási Tanács pályázatot ír ki, jövő év elejére várható döntés Gatter László utódjáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.